Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljska mora Evropsko komisijo o svoji odločitvi obvestiti do 16. avgusta, sicer bo Komisija zaprosila Sodišče EU-ja, naj Poljski naloži denarno kazen, je v Bruslju dejala podpredsednica Komisije Vera Jourova.

Sodnikom lahko odvzamejo imuniteto

Poljski zakon o reformi sodstva, ki je začel veljati februarja lani, sodnikom preprečuje, da bi pravna vprašanja predložili Sodišču EU-ja. Z zakonom je bil ustanovljen disciplinski senat za nadzor nad sodniki s pooblastilom, da jim lahko odvzamejo imuniteta in jih podvržejo kazenskemu postopku.

Disciplinski postopki sodnikov niso v skladu s pravom EU-ja

Sodišče EU-ja je prejšnji teden odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom EU-ja. "Poljska ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU-ja," je sporočilo sodišče in s tem še zaostrilo dolgotrajni spor med Varšavo in Brusljem na področju pravosodja.

Sodišče je v celoti pritrdilo stališčem Evropske komisije, da Poljska pri sprejemanju novega disciplinskega režima, ki velja tako za vrhovne kot nižje sodnike, ni izpolnila obveznosti, ki ji jih nalaga pravo EU-ja.

Sodniki so tako med drugim razsodili, da nepristranskost in neodvisnost novega disciplinskega senata vrhovnega sodišča nista zadostno zagotovljeni in da ta ni zaščiten pred posrednim ali neposrednim vplivom izvršne in zakonodajne oblasti. Po presoji sodnikov EU-ja je med drugim problematičen način imenovanja vrhovnih sodnikov in članov disciplinskega senata.

Ko Sodišče EU-ja odloči, da neka država članica ni izpolnila svojih obveznosti po pravu EU-ja, je na vrsti članica, da sprejme potrebne ukrepe in popravi nastali položaj. V nasprotnem primeru lahko med drugim sledijo finančne kazni.

Poljsko ustavno sodišče je sicer dan prej odločilo, da začasni ukrepi, ki jih je predtem izreklo Sodišče EU-ja in s katerimi je med drugim zahtevalo takojšnjo ustavitev dela disciplinskega senata, niso v skladu s poljsko ustavo.