Junckerja naj bi ob robu vrha prijel
Junckerja naj bi ob robu vrha prijel "akutni krč". Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Leta 2014 je takratni nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem dejal, da je Juncker "zakrknjen kadilec in pivec". Foto: EPA

Posnetki s sredne slovesnosti v bruseljskem parku Cinquantenaire kažejo, kako je imel 63-letni Juncker težave na stopnicah, pa tudi na ravnih tleh, na pomoč sta mu med drugim priskočila nizozemski premier Mark Rutte in albanski predsednik Edi Rama. Na slovesno večerjo ob vrhu zavezništva so ga odpeljali z vozičkom.

Rutte je za belgijski portal VRT povedal, da "kolikor on ve, Juncker nima resnih zdravstvenih težav, ima pa že nekaj časa težave s hrbtenico". Posnetki Junckerjevih težav so na svetovnem spletu pritegnili veliko pozornosti.

Juncker je junija v irskem parlamentu, kjer je imel prav tako težave s stopnicami, povedal, da trpi za išiasom, ki naj bi bil posledica prometne nesreče, in da ima zaradi tega težave s hojo, piše portal Politico.

Kriv je "akutni krč"
Z njegovega urada so sporočili, da je neprimerno v javnosti razpravljati o kakršnih koli njegovih zdravstvenih težavah. Tiskovni predstavnik komisije je sicer povedal, da je imel Juncker na vrhu Nata nekaj časa zdravstvene težave oziroma da ga je v sredo zvečer zgrabil "akutni krč".

Na vprašanje, ali je predsednik Evropske komisije morda zdravila pomešal z alkoholom, je njegov predstavnik dejal, da se mu zdi "več kot neokusno", da bi se Junckerjeve bolečine izkoriščalo za vprašanja o tem, ali je bil okajen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik Evropske komisije se je sicer v četrtek zjutraj srednim "težavam" navkljub znova udeležil dogodkov na vrhu Nata, kot je bilo načrtovano. Tudi tiskovni predstavnik komisije je poudaril, da ima Juncker zapolnjen program in da se ga še naprej drži.

Očitki o težavah z alkoholom že leta 2014
Juncker je pomisleke glede svojega zdravja zavrnil že leta 2014. Takrat je nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem dejal, da je "zakrknjen kadilec in pivec", Juncker pa je v odzivu poudaril, da nima nobenih težav z alkoholom, spominja nemška tiskovna agencija DPA.

Juncker se je ob vrhu zveze Nato opotekal
Juncker se je ob vrhu zveze Nato opotekal