Evropska komisija opozarja na še vedno previsok slovenski proračunski primanjkljaj. Foto: EPA
Evropska komisija opozarja na še vedno previsok slovenski proračunski primanjkljaj. Foto: EPA

V Evropski komisiji so seznanjeni s sprejetjem proračuna za leti 2013 in 2014. Upoštevali ga bodo pri pripravi februarske gospodarske napovedi. V komisiji zdaj analizirajo razna dopolnila, je dejal Simon O'Connor, tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna.

Slovenija je sicer v postopku zaradi presežnega primanjkljaja, v okviru katerega je od EU-ja dobila rok, da mora primanjkljaj v letu 2013 zmanjšati pod tri odstotke BDP-ja. To je zgornja meja, ki jo določajo evropska proračunska pravila. "Seveda je ključno, da Slovenija sprejme fiskalne ukrepe, potrebne za zagotovitev vzdržne odprave presežnega javnofinančnega primanjkljaja," je poudaril O'Connor.

Svojo oceno glede višine slovenskega javnofinančnega primanjkljaja v prihodnjem letu bo komisija nadgradila v naslednji, zimski gospodarski napovedi, ki bo objavljena februarja.

Rehnov tiskovni predstavnik je ponovil sredin odziv komisije na sprejetje pokojninske reforme v slovenskem parlamentu. To je za komisijo namreč "dobrodošel signal, da Slovenija prepoznava svoje izzive, povezane z dolgoročno fiskalno vzdržnostjo". A ključna je izvedba, opozarja O'Connor.

O'Connor je poleg tega še dejal, da Slovenija ni zaprosila za finančno pomoč in da komisija nima nikakršnega indica, da to namerava storiti.