Da v družini evropskih liberalcev razmišljajo o takšni misiji, je konec junija v tvitu zapisal vodja stranke Hans van Baalen, ki je tedaj tudi izrazil veliko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Foto: Reuters
Da v družini evropskih liberalcev razmišljajo o takšni misiji, je konec junija v tvitu zapisal vodja stranke Hans van Baalen, ki je tedaj tudi izrazil veliko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Foto: Reuters

Izvršni odbor stranke evropskih liberalcev (Alde) bo misijo za ugotavljanje dejstev v Slovenijo predvidoma napotil po poletnih počitnicah. Podrobnosti bodo sporočili pozneje. Ob tem poudarjajo, da ne poteka razprava o izključitvi katere od slovenskih strank v Alde. "Nikakršne razprave ni o izključitvi katere od slovenskih strank v Alde. Na srečanju našega izvršnega odbora se razpravlja o razmerah v vseh članicah EU-ja, tako da Slovenija ni izjema," so poudarili v Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo.

Časnik Dnevnik je namreč pred časom poročal, da so v Alde z dogajanjem v Sloveniji oziroma z ravnanjem njene članice, stranke SMC, zelo nezadovoljni in da bi jo po nekaterih namigih lahko iz svojih vrst celo izključili.

Misija za ugotavljanje dejstev bo v Sloveniji zgolj ocenila politično dogajanje, poudarjajo v Alde. Na vprašanja, kdo bo v misiji, kdaj bo misija v Sloveniji in kakšni so možni rezultati, v Alde odgovarjajo le, da bodo podrobnosti sporočili pozneje.

Da v družini evropskih liberalcev razmišljajo o takšni misiji, je konec junija v tvitu zapisal vodja stranke Hans van Baalen, ki je tedaj tudi izrazil veliko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. "Tako kot evropska komisarka Vera Jourova sem zelo kritičen do izjav premierja Janeza Janše proti svobodnim medijem v Sloveniji. Posvetoval se bom s slovenskimi članicami Alde in razmislil o organiziranju misije ugotavljanja dejstev v Sloveniji," je tedaj na Twitterju zapisal van Baalen.

V evropski liberalni družini so tri slovenske stranke – koalicijska stranka SMC ter opozicijski LMŠ in SAB.

Stranka Alde je doslej izključila le eno stranko, in sicer se je morala oktobra 2018 zaradi korupcijske afere posloviti katalonska stranka PDeCAT odstavljenega predsednika Katalonije Carlesa Puigdemonta.