Evropska unija je obljubila 276 milijonov evrov za gradnjo centrov za prebežnike na Lezbosu, Samosu, Kosu, Lerosu in Hiosu. Foto: Reuters
Evropska unija je obljubila 276 milijonov evrov za gradnjo centrov za prebežnike na Lezbosu, Samosu, Kosu, Lerosu in Hiosu. Foto: Reuters

"Potrpežljivost državljanov je seveda omejena in pritisk na te otoke je bil nesorazmeren," je dejala Johanssonova na na novinarski konferenci z grškim ministrom za migracije Notisom Mitarakisom.

"Zato je pomembno, da imamo konkretne ukrepe za gradnjo novih, ustreznih objektov, da prebežniki ne bodo nikoli več pristali v položaju, kot je bila Moria," je dodala.

Prenapolnjeno središče za prebežnike Moria na otoku Lezbos je septembra lani pogorelo do tal, tamkajšnje prebivalce pa so morali preseliti v začasno taborišče.

Nova središča za prebežnike

Sorodna novica Johanssonova pozvala Turčijo, naj sprejema migrante iz Grčije

Evropska unija je obljubila 276 milijonov evrov za gradnjo centrov za prebežnike na Lezbosu, Samosu, Kosu, Lerosu in Hiosu. Center na Samosu je že skoraj končan, medtem ko prebivalci in politiki na drugih otokih gradnji novih objektov za prebežnike nasprotujejo.

Guverner severnoegejske regije Kostas Mucuris se sestanka z evropsko komisarko ni želel udeležiti. Kritičen je do EU-ja, ker se ni posvetoval z lokalnim prebivalstvom, preden se je dogovoril za gradnjo novih centrov.

Na grških otokih v Egejskem morju je sicer trenutno okoli 14.000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo lani okoli 42.000.