Letošnja dobitnica saharova je venezuelska opozicija. Foto: Reuters
Letošnja dobitnica saharova je venezuelska opozicija. Foto: Reuters

Venezuelska opozicija opozarja na vse slabše razmere v južnoameriški državi, kjer se gospodarski položaj slabša, vse več pa je tudi kršitev človekovih pravic. Nagrado bodo dobili narodna skupščina in njen predsednik Julio Borges ter vsi politični zaporniki iz človekoljubne organizacije Foro Penal Venezolano, ki jih predstavljajo Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos in Andrea Gonzalez.

Iz skupine liberalcev in demokratov v Evropskem parlamentu (ALDE), kjer so skupaj z Evropsko ljudsko stranko (EPP) predlagali njihovo kandidaturo, so sporočili, da "nagrada podpira boj demokratičnih sil za demokratično Venezuelo, ki je proti režimu predsednika Nicolasa Madura".

Tajani: V Venezueli humanitarna katastrofa
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je dejal, da je to tudi "nagrada za vse v Venezueli, ki so bili nepravično zaprti, in vse, ki se bojujejo za preživetje v totalitarnem režimu". "Danes podpiramo boj ljudstva za svojo svobodo," je ob razglasitvi letošnjih dobitnikov dejal Tajani. Dodal je, da Evropski parlament ne more ostati tiho in gledati, kako v Venezueli kršijo človekove pravice. Ob tem je pozval k miroljubnemu prehodu v demokracijo in k vzpostavitvi humanitarnega koridorja v tej južnoameriški državi. Poudaril je, da so se življenjske razmere v Venezueli zelo poslabšale in da smo priča humanitarni katastrofi. Spomnil je, da imajo v tej državi številni evropske korenine.

V ožjem izboru za nagrado sta bila letos še borka za pravice avtohtonih ljudstev iz Gvatemale Aura Lolita Chavez Ixcaquic ter švedsko-eritrejski novinar in pisec Dawit Isaak.

Slovesna podelitev nagrade, ki jo spremlja denarna nagrada 50.000 evrov, bo 13. decembra v Strasbourgu.

Evropski parlament nagrado saharov od leta 1988 podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani sta nagrado dobili borki za pravice jezidov Nadia Murad Basee in Lamija Adži Bašar.

Nagrada saharov venezuelski opoziciji
Nagrada saharov venezuelski opoziciji