Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: EPA
Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: EPA

Z vložitvijo tožbe je Evropski parlament želel Evropsko komisijo prisiliti v sprožitev mehanizma v skladu z uredbo, katere namen je zaščititi sredstva iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Zaradi kritik na področju neodvisnosti sodstva je parlament pričakoval zlasti ukrepanje proti Madžarski in Poljski.

Bruselj je nato aprila letos vendarle naznanil začetek ukrepanja v skladu z mehanizmom, in sicer proti Madžarski. Evropska komisija je Budimpešti poslala uradno pismo o sprožitvi postopka, nadaljnji ukrepi naj bi glede na okvirne ocene sledili v prihodnjih mesecih.

Po tem koraku komisije so predsedniki političnih skupin in predsednik Evropskega parlamenta maja znova razpravljali o primeru in sklenili tožbo opustiti. "Velika večina vodij skupin je bila za ustavitev pravnih korakov proti komisiji in predsednika so pooblastili za umik primera," je za Politico dejal tiskovni predstavnik parlamenta.

Evropski parlament je Sodišče EU-ja o svoji odločitvi obvestil 18. maja, sodišče pa je ukrepalo skladno s tem, je še dodal.

EU je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, ki je začela veljati januarja lani, sprejel v okviru pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021–2027 in vzpostavitvi sklada za okrevanje po pandemiji covida-19 v skupni vrednosti 1824 milijard evrov.

Madžarska in Poljska sta potem s tožbo zahtevali odpravo te uredbe, ker da zanjo ni ustrezne pravne podlage. A Sodišče EU-ja je sredi februarja njuno pritožbo zavrnilo, s čimer je bila pot za ukrepanje odprta.