Tako je danes v Bruslju odločila konferenca predsednikov, ki jo poleg predsednika Evropskega parlamenta Italijana Davida Sassolija sestavljajo še vodje političnih skupin. V torek bodo v parlamentu potekale razprave o varovanju zunanjih meja unije in migracijah, novem koronavirusu, prihodnjem večletnem finančnem okviru ter enakopravnosti spolov. V sredo in četrtek pa zasedanja ne bo.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli se je po posvetovanju z vodji poslanskih skupin odločil, da skrajša plenarno zasedanje. Foto: EPA
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli se je po posvetovanju z vodji poslanskih skupin odločil, da skrajša plenarno zasedanje. Foto: EPA

Zasedanje prestavljeno v Bruselj iz Strasbourga
Predsednik parlamenta Sassoli se je zaradi epidemije v četrtek odločil, da bo tokratno zasedanje potekalo v Bruslju in ne v Strasbourgu, kot je bilo sprva predvideno. Kot je pojasnil, bi potovanje v Strasbourg predstavljajo znatno večje tveganje za poslance, osebje parlamenta in tudi za lokalno prebivalstvo. Že pred tednom dni je Evropski parlament zaradi novega virusa za tri tedne prepovedal vstop obiskovalcem ter odpovedal številne dogodke.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k čimprejšnjemu dogovoru o prihodnjem večletnem proračunu Evropske unije. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala k čimprejšnjemu dogovoru o prihodnjem večletnem proračunu Evropske unije. Foto: EPA

Von der Leynova poziva k čimprejšnjemu dogovoru o proračunu
Pred tem je v ponedeljek predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob stotih dnevih nove komisije posvarila, da se je treba čim prej dogovoriti za nov proračun, sicer se ne bo mogoče učinkovito odzvati na izzive, kot so migracijski pritiski in novi koronavirus. Pred sto dnevi migracijski dogovor Turčije in EU-ja ni bil pod vprašajem, je na novinarski konferenci v Bruslju poudarila von der Leynova. Prebežniki in Grčija potrebujejo pomoč, treba je zmanjšati pritisk na mejo in obenem zagotoviti spoštovanje pravice do azila, je naštela pred drevišnjim srečanjem s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nov migracijski pakt po veliki noči
Unija je po njenih besedah danes bistveno bolje pripravljena na migracijsko krizo kot leta 2015, a še vedno ne dovolj. Nov migracijski pakt bo komisija predstavila takoj po veliki noči, je napovedala.

Z vsemi močmi ublažiti posledice za gospodarstvo
Drugi pereči izziv, ki ga je omenila von der Leynova, pa je širjenje novega koronavirusa, ki ima po njenih besedah ogromen učinek na življenje ljudi in gospodarstvo. Z vsemi močmi si prizadevajo ublažiti učinke na gospodarstvo, je zatrdila.

"V teh težkih časih čutimo, da ljudje in članice želijo več Evrope, a brez novega proračuna se ne bomo mogli ustrezno odzvati," je ob tem posvarila von der Leynova in spomnila, da je sedanje sedemletno finančno obdobje že skoraj mimo. "To je nujen poziv vsem članicam, naj se dogovorijo o proračunu," je poudarila.

Voditelji EU-ja v torek o novem koronavirusu

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in voditelji držav članic Evropske unije bodo v torek razpravljali o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa. Foto: EPA
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in voditelji držav članic Evropske unije bodo v torek razpravljali o ukrepih za zajezitev novega koronavirusa. Foto: EPA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da se bodo voditelji držav članic Evropske unije predvidoma v torek pogovorili o spopadanju z novim koronavirusom. "Po posvetovanjih bom kmalu opravil konferenčni klic z voditelji EU-ja o covidu-19, da bi koordinirali prizadevanja EU-ja," je na Twitterju zapisal Michel. "Moramo sodelovati, da bi zaščitili zdravje naših državljanov," je dodal.

EU predlaga pet partnerstev z Afriko
EU je sicer v ponedeljek predlagal podlago za novo strategijo za pet partnerstev z Afriko. Na tej podlagi bo Evropa začela posvetovanja z afriškimi partnerji s ciljem priprave nove, skupne strategije, ki naj bi jo potrdili na vrhu EU-ja in Afriške unije v Bruslju oktobra 2020.

Predlog sta skupaj pripravila Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije, ki je poudaril, da je cilj krepitev sodelovanja skozi partnerstvo na petih ključnih področjih: zelena tranzicija, digitalna tranzicija, trajnostna rast in delovna mesta, mir in upravljanje ter migracije in mobilnost.

"Težko je dovolj poudariti, kako pomembno je to partnerstvo, ne samo zaradi podnebnih sprememb, migracij in digitalizacije," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.