Evropski poslanci z nastopom Alenke Bratušek niso bili posebej prepričani. Foto: EPA
Evropski poslanci z nastopom Alenke Bratušek niso bili posebej prepričani. Foto: EPA
Vprašanje je, ali se bo zgodba za Bratuškovo srečno razpletla. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Patricija Šulin (EPP/SDS) je ocenila, da "smo lahko slišali veliko leporečja in praznih besed, a zelo malo vsebine". Po njenem mnenju je Bratuškova neprepričljivo odgovarjala tako na vprašanja, povezana z energijo, kakor tudi na vprašanja, povezana s spornim samoimenovanjem.

.
Da bi lahko bili odgovori konkretnejši, bolj strokovni in seveda bolj poglobljeni, je prepričana tudi njena strankarska kolegica Romana Tomc. Milan Zver (EPP/SDS) pa pričakuje, da bodo politične skupine zahtevale dodatne pisne odgovore, ponovno zaslišanje ali glasovanje o primernosti Bratuškove na odboru.

"Njeni odgovori na strokovna vprašanja so bili splošni, vsebinsko prazni. Občutek v dvorani je bil, da tematike ne pozna, poslanci pa so bili nad tem vidno razočarani in presenečeni," je ocenil Zver, ki meni, da nastop Bratuškove Sloveniji ne more biti v ponos.

Bo prišel boljši kandidat?
Lojze Peterle (EPP/NSi) je prepričan, da bo dejstvo, da poslanci od Bratuškove niso dobili konkretnih odgovorov, bistveno vplivalo na oceno njenega nastopa. Priznal je sicer, da se v kratkem času ne da strokovno in politično pripraviti na tako zahtevne teme, a je kljub temu pričakoval verodostojnejše odgovore. Menil je še, da "njeno pojmovanje antifašizma v povezavi z njenim prepevanjem Bandiere rosse ni navdušilo prisotnih".

Franc Bogovič (EPP/SLS) pa pričakuje, da bodo evropski poslanci Bratuškovo zavrnili, in upa, da bo nova slovenska vlada takoj predlagala "visoko strokovnega in izkušenega kandidata ali kandidatko za področje energetike, ki bo z znanjem in sposobnostjo v ugled Sloveniji". Dodal je, da kandidatka ni podala niti enega samega vsebinsko poglobljenega odgovora na zelo konkretna strokovna vprašanja.

Nastop ni bil v ponos
Tanja Fajon (S&D/SD) podobno kot Peterle meni, da je razumljivo, da kandidati ne morejo poznati vseh podrobnosti, a se od njih vendarle pričakuje, da imajo določeno vizijo, strategijo in cilje. "Ne vem, kakšen bo končni izid, bojim pa se, da je slovenska kandidatka zapustila medel vtis, za kar mi je žal," je dodala.

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je v odzivu zapisal, da bi si želel, da bi bilo zaslišanje razlog za zadovoljstvo, če že ne za ponos, a se to ni zgodilo. Dvomi sicer, da bi kakšen drug slovenski kandidat zaslišanje opravil bolje in uspešneje.

Tudi Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je pričakoval konkretnejše odgovore glede samega področja, ki naj bi ga pokrivala prihodnja komisarka in ki je, kot je poudaril, široko ter zahteva veliko znanja. Pri izdelavi ocene bo po njegovem prepričanju odločilno prav to, kako je Bratuškova odgovarjala na strokovna vprašanja.