Evropski poslanci so Bratuškovo povprašali, kako si predstavlja delovanje evropske energetske unije, saj ima EU že tako ali tako precej težav z enotnostjo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Evropski poslanci so Bratuškovo povprašali, kako si predstavlja delovanje evropske energetske unije, saj ima EU že tako ali tako precej težav z enotnostjo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Alenka Bratušek bo kmalu izvedela, ali ji je uspelo prepričati evropske poslance. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Alenka Bratušek je poslancem EP-ja tudi razložila, da je doma deležna očitkov, da je preveč evropsko usmerjena. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Alenka Bratušek bi kot komisarka, pristojna za energetiko, dala veliko pozornosti obnovljivim virom. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Ali je Alenka Bratušek prepričala evropske parlamentarce, bo znano zvečer. Toda vsaj po razpoloženju poslancev, ki so med zaslišanjem večkrat poudarili, da želijo natančne oz. poglobljene odgovore, ni bilo ravno videti, da jih je z odgovori prepričala.

Alenka Bratušek je uvodnem nagovoru razložila, da bo prihodnjih pet let pomembnih za vzpostavitev ponovnega zaupanja v to institucijo in da so primarne naloge njenega resorja spodbujanje gospodarske rasti, obnovljivi viri energije, nova delovna mesta in trajnostna rast.

Energetska unija, ki je ena ključnih nalog EU-ja v prihodnjih petih letih, pa bo po njenih besedah povezala celoten EU in to bi lahko koristilo v boju proti krizi, ki še vedno pretresa EU.

"Poskrbeli smo, da je Slovenija našla pot iz gospodarske krize. Navajena sem delati pod velikim stresom, vendar je včasih potreben nežen ženski čut, da se zadeve umirijo," je razložila poslancem.

Poslancem je tudi pojasnila zaplet glede njene kandidature za komisarko. Slovenija je imela po njenih besedah le dve možnosti - ali da v Bruselj ne pošlje nobenega imena in čaka na odločitev nove vlade, kar bi imelo posledice pri sestavljanju Junckerjeve komisije. Zato smo poslali tri imena in moje ime je sprejel g. Juncker, je povedala.

Zoprna vprašanja in splošni odgovori
Odborniki Evropskega parlamenta, ki pokrivajo področja, povezana s komisarskim mestom, ki ga bo morebiti prevzela Bratuškova, so ji zastavili tudi precej konkretna vprašanja, na katera so dobivali precej splošne odgovore v slogu, da si mora Evropa sama zagotoviti energetsko neodvisnost z energetsko diverzifikacijo in tako moramo okrepiti evropsko politiko na področju raziskav in razvoja kot tudi trajnostni razvoj in zeleno rast.

Nekateri poslanci so želeli tudi konkretnejše odgovore o njenih načrtih, vendar jih je opozorila, da pač sama ne more nič narediti. "Potrebno je sodelovanje držav. Naredila bom vse, da bodo cilji ambiciozni, vendar na drugi strani realni," je razložila.

Enaka pravila za vse
Bratuškovo so poslanci povprašali o dobavah plina od Rusije glede na aktualne razmere. Povedala je, da bi bil Nabucco dober projekt za Evropo, za povečanje neodvisnosti od enega dobavitelja, a so se vlagatelji odločili, da jih ta projekt plinovoda ne zanima, tako da za zdaj kaže, da tega projekta ne bo, in sicer ne zaradi Evropske komisije, temveč zaradi vlagateljev.

Glede Južnega toka pa je dejala, da je res, da bi v tem primeru plin dobivali od enega dobavitelja, od katerega smo že odvisni, bi se pa povečala diverzifikacija poti.

Ob tem je izpostavila, da bo vselej zagovarjala, da morajo za vse projekte veljati enaka pravila, tudi za Južni tok.

Samokandidatura in prepevanje v Stožicah
Alenka Bratušek se je morala tudi zagovarjati zaradi samokandidature za komisarko, predvsem glede tega, kaj je o tem menila protikorupcijska komisija. "Sem velika legalistka in vedno spoštujem zakone. Največ, kar sem dobila, je bila kazen za napačno parkiranje in enkrat sem prehitro vozila," je odgovorila nekdanja slovenska premierka.

"Nobene težave nimam, da se postopek preveri. V skladu z zakonom sem pošto prejela, ravnala bom, kot od mene zahteva zakon, daleč od tega, da bi imel ta postopek kakršne koli znake korupcije, in to je ugotovila tudi ta komisija," je še dodala in pozneje opozorila, da je velika borka proti korupciji in da se je kot premierka zavzemala za okrepitev boja proti korupciji ter da ve, kako mora ravnati politik, ko pride navzkriž z zakonom.

Nekdanja županja Dubrovnika Dubravka Šuica (HDZ) pa je Bratuškovo tudi pobarala glede njenega prepevanja "komunističnih pesmi" v Stožicah. Alenka Bratušek se ji je zahvalila za vprašanje in pojasnila, da je "posnetek nastal ob počastitvi državnega praznika dneva Osvobodilne fronte" (leta 1992 je bil praznik preimenovan v dan upora proti okupatorju, o. p.).

"Pesem, ki sem jo prepevala, in to ni bila edina pesem, ki sem je tam prepevala, je bila antifašistična in Evropa temelji na antifašizmu," je Bratuškova podučila podpredsednico HDZ-ja.

Dodala je še, da nikoli ni bila članica komunistične stranke in da doma posluša očitke, da je celo preveč evropsko usmerjena in da je brez zadržkov sprejemala navodila iz Bruslja. "Evropa je edina prava pot za mojo državo in ponosna sem, da je Slovenija del evropske družine," je še navedla.

16 od 21 kandidatov je prestalo zaslišanje
Pozitivno oceno na zaslišanjih v Evropskem parlamentu so poslanci doslej prisodili 16 od 21 komisarskim kandidatom. Ocene kandidatov iz Češke, Francije, Madžarske, Španije in Velike Britanije bodo znane šele ta teden, v nasprotju z napovedjo so se poslanci bolj kot na njihove odgovore osredotočali na njihove prejšnje funkcije.

Kako resni so ali bodo zapleti pri potrjevanju, je težko presoditi, saj gre poleg ocen sposobnosti za vodenje resorjev tudi za retorične bitke med političnimi skupinami tudi za vprašanje prestiža samega parlamenta.

Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 3. del
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 2. del
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 1. del
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 3. del
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 2. del
Zaslišanje Alenke Bratušek, kandidatke za komisarko v Evropski komisiji, 1. del