Evropska unija
Evropski parlament v Strasbourgu
Evropski poslanci in poslanke so opozorili na težave na Malti, Evropska komisija pa se je na njihove pripombe odzvala zadržano. Foto: EPA
Umor novinarke na Malti
Tokratna razprava v Evropskem parlamentu je povezana z umorom do vlade kritične novinarke Daphne Caruana Galizia pred mesecem dni. Foto: EPA

Dodaj v

Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi na Malti, komisija zadržana

Malto je oktobra pretresel umor novinarke
14. november 2017 ob 21:39
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta izrazili dvom o pravni državi na Malti. Evropska komisija medtem ugotavlja, da na Malti "ni sistematične grožnje pravni državi".

Evropski poslanci se v nekaj tednih že drugič ukvarjajo z razmerami na Malti. Tokrat je to povezano z umorom do vlade kritične novinarke Daphne Caruana Galizia pred mesecem dni, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Novinarka je bila umorjena v eksploziji avtomobila v bližini svojega doma v kraju Bidnija na Malti 16. oktobra.

Poslanci in poslanke se v osnutku resolucije, o kateri naj bi glasovali v sredo, zavzemajo za reden nadzor spoštovanja t. i. temeljnih evropskih vrednot na Malti. Prav tako naj bi na otok odpotovala delegacija Evropskega parlamenta in se seznanila z razmerami.

Evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD) je poudarila, da je umor malteške novinarke odprl številna vprašanja o medijski svobodi na Malti. Dodala pa je, da ne more pozdraviti močno pretiranih reakcij kolegov, predvsem iz Evropske ljudske stranke (EPP), ki po umoru naznanjajo, da se je na Malti zgodil kolaps pravnega sistema in propad pravne države.

Po mnenju Tanje Fajon je zdaj pomembno, da malteška vlada transparentno izvede in predstavi preiskavo umora ter z državami članicami in institucijami EU-ja sodeluje pri naslavljanju vseh omenjenih skrbi, ki vplivajo ne le na vladavino prava in temeljne pravice na Malti, temveč po vsem EU-ju, in da "smo v boju za vladavino prava in skrbi za državljane enotni in v vseh državah uporabljamo enake vatle".

Druga evropska poslanka iz Slovenije, Patricija Šulin (EPP/SDS), je v razpravi poudarila, da je bil umor malteške preiskovalne novinarke črn dan za demokracijo. "Svoboda medijev je steber sodobne demokratične družbe. Današnja razprava o pravni državi na Malti kaže, da Evropski parlament ne molči, ko se je treba zavzeti za svobodo govora in medijski pluralizem," je še dodala in spomnila tudi na napad na novinarja Mira Petka.

Zver: Grožnje Logarju, Janši, Možini
Njen strankarski kolega Milan Zver (EPP/SDS) je dejal, da "kaže, da ima Malta težave pri delovanju pravne države in z vse slabšimi razmerami na področju medijske svobode". Ob tem pa je menil, da se "tudi Slovenija ne more pohvaliti s povsem delujočo pravno državo".

Dejal je, da so grožnje s smrtjo prejeli Anže Logar (SDS), vodja parlamentarne preiskovalne komisije, novinar RTV Slovenija Jože Možina in predsednik SDS-a Janez Janša. Zver je EU pozval, "da hitreje ukrepa v takih posebnih situacijah, da odpre strukturiran dialog z vladami in tako zaščiti ogrožene".

Socialdemokrati: Malta ni kot Poljska ali Madžarska
Evropski socialdemokrati, med katere sodi tudi malteška vladajoča stranka, so poleg tega pripravili svoj osnutek. "Jasno želimo sporočiti, da razmere niso enake, kot so na Poljskem ali Madžarskem," je dejala namestnica vodje politične skupine Maria Joao Rodrigues. Tako Poljski kot Madžarski namreč grozi uradni postopek, ki bi se lahko končal z odvzemom glasovalnih pravic.

Junija so evropski poslanci malteškemu premierju Josephu Muscatu očitali, da ni bila v zadostni meri pojasnjena morebitna vpletenost enega izmed članov vlade v razkritja iz panamskih dokumentov, ki razkrivajo skrita finančna poslovanja svetovnih politikov, zvezdnikov in drugih javno izpostavljenih ljudi, ki so se prek podjetij v davčnih oazah izogibali plačilu davkov.

Komisija zadržana
Evropska komisija se je na dvome o pravni državi na Malti odzvala zadržano. Tako ugotavlja, da na Malti "ni sistematične grožnje pravni državi", je dejal podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 14.11.2017 ob 23:15
Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi na Malti, komisija zadržana

Tudi v banana republiki Sloveniji ne moremo govoriti o pravni državi, kjer zaradi postopkovnih napak zažigajo dokaze, kriminalci pa tožijo državo,...
Deep_G
# 14.11.2017 ob 23:47
Evropski poslanci...neuradno je večina od njih skorumpiranih, oni pa govorijo o pravni državi!
SpookyDonk
# 14.11.2017 ob 22:25
Naši domoljubi ne morejo iz svoje kože in izkoriščajo vsako priložnost za jokanje v tujini. Prav patetično in hinavsko.
JBT
# 14.11.2017 ob 22:36
Predlagam, da vsi 3-je gredo v BIH ter tam ostanejo in zaprosijo za politični azil.
velenjcan
# 15.11.2017 ob 07:24
Čudno, v Nemčiji, kjer stara vlada sprejema strateške odločitve mimo novo izvoljenega parlamenta, nihče ne vidi problema. Evropa dveh hitrosti ali dvojnih kriterijev, našistov in njihovistov?
boro007
# 15.11.2017 ob 05:30
Ko bi le Malta bila edina taka EU država...
danimmc
# 14.11.2017 ob 22:01
Evropski socialdemokrati, med katere sodi tudi malteška vladajoča stranka,..

vse jasno
vinc52
# 15.11.2017 ob 07:58
V Španiji pa je demokracija?
gesan
# 15.11.2017 ob 00:29
Deep_G
# 14.11.2017 ob 23:47
Evropski poslanci...neuradno je večina od njih skorumpiranih, oni pa govorijo o pravni državi!
............................
Po mojem je v tem primeru bolj skorumpirana glih komisija!
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 09:54
Pogledam sliko paramenta:
polno zaseden!

Še dobro, da imajo toliko stojišč, da so lahko vsi prisotni!
...ali pa je ravno čas kosila?
MZ
# 15.11.2017 ob 07:02
Če želijo pravne države, naj se najprej ukine nedotakjivost določenih funkcij, saj je ta nedotakljivost glavni razlog za šepanje pravne države.
Poljaki so naredili korak v to smer z ukinitvijo neomejenega mandata sodnikov, pa so jih od Bruslja takoj dobili po prstih. Torej lahko smatramo, da tudi EU neka pravna država ni preveč v interesu?
webman
# 14.11.2017 ob 22:27
Malta gre super na cegu. In tam ni nbene demokracije - tk kot na istoimenskem otoku.
patriot1970
# 14.11.2017 ob 22:05
No,...po dogodku s Šamijem,...bodo Evropski poslanci lahko izrazili dvom tudi o pravni državi Sloveniji.
shark77
# 15.11.2017 ob 09:54
@Patriot1970, se strinjam, pa ne samo dvom o pravni,tudi o demokratični državi,kjer se čedalje bolj omejuje svoboda govora.., vse kar se ne se sklada z vidikom vladajoče elite je cenzurirano in je označeno za homofobno in nestrpno.., to da pa predstavnik ljudstva ne upošteva odredbe sodišča in uporabi svojo pisarno v parlamentu kamor policija nima vstopa da skrije osebo pred policijo pa ni nič drugega kot kriminal.In potem oseba iz njegove stranke razlaga v evropskem parlamentu o pravni državi... lol
Follow Me
# 15.11.2017 ob 08:11
Govorijo o demokraciji ene Malte, pri Španiji pa pravijo da se ne bodo vtikali :D
gesan
# 15.11.2017 ob 00:27
Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi na Malti, komisija zadržana
.............................
Očitno je nekdo iz EU komisije, na plačilni listi malteške mafije!
Kdo bi le to lahko bil?

Kakšen odkrit podpornik fasshizma?
davp
# 15.11.2017 ob 22:20
Tako pompozen umor novinarke je pokazal kdo drži škarje in niti v državi.
cairns
# 15.11.2017 ob 18:39
Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi na Malti, komisija zadržana

Jaz pa ponovno izražam dvom nad poštenostjo EU poslancev. Zakaj tako mislim pa bo povedal Nigel Farage

https://www.youtube.com/watch?v=KV1oySUi
j9U
izo
# 15.11.2017 ob 14:05
Dejal je, da so grožnje s smrtjo prejeli Anže Logar (SDS), vodja parlamentarne preiskovalne komisije, novinar RTV Slovenija Jože Možina in predsednik SDS-a Janez Janša

vemo, iz katerega štaba padajo te "anonimke" lol..
Mirko Tipka
# 15.11.2017 ob 09:46
MZ
# 15.11.2017 ob 09:42
@elGoyc:
Centralizacija EU in uvedba neke federacije bo le utišala kritike, problemov pa nikakor ne bo rešila, temveč bi to le poskrbelo, da bodo stran od oči javnosti postajali vedno bolj pereči.


Pa to smo že imeli v Jugoslaviji... lol kako nas nategujejo...
MZ
# 15.11.2017 ob 09:42
@elGoyc:
Centralizacija EU in uvedba neke federacije bo le utišala kritike, problemov pa nikakor ne bo rešila, temveč bi to le poskrbelo, da bodo stran od oči javnosti postajali vedno bolj pereči.
oliva
# 15.11.2017 ob 08:41
Sam res: vtikanje ali ne vtikanje...
Robiland
# 15.11.2017 ob 07:27
Poljsko in Madzarsko v resnici zelijo kaznovati zaradi nesprejema migrantov, vse ostalo je pesek v oci. Komaj si predstavljam kaj se dogaja, dejansko nam jih silijo v drzavo, ni izbire!! Prebivalci Evrope in njihova volja je za Bruselj cisto postranska stvar!
lprelesn
# 15.11.2017 ob 00:39
Slovenija tudi ni pravna država. To vidimo in slisimo na vsakem koraku. So what, bi rekel president.
Bivši uporabnik
# 15.11.2017 ob 09:51
Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi na Malti, komisija zadržana

Evropski poslanci izrazili dvom o pravni državi Malte, komisija zadržana

Mislim, da je razlika. V nasprotnem bi še kdo mislil, da so se prebudili.
elGoyc
# 15.11.2017 ob 09:23
"V Španiji pa je demokracija?"
Španci so po koncu frankove diktature na referendumu z veliko večino sprejeli ustavo, se pravi najvišji pravni akt, ki so ga dolžne spoštovati vse entitete v državi od posameznikov, podjetij do vlade in regionalnih teles. Kot ne morejo, če pretiravam, zaporniki na Dobu izvesti referenduma o kazenskem postopku ali prekmurje referenduma o samostojnosti, tako ne se Katalonija ne more legalno osamosvojiti, ampak le v dogovoru z vlado v Madridu ali s de facto prevzemom suverenosti in vojaško obrambo le te.
Sam ne poznam tega primera na Malti, tako da ne vem ali je poteza parlamenta upravičena ali ne, je pa dejstvo, da so manjše države, kjer vsak vsakogar pozna bolj nagnjene k korupciji in klientelizmu.
EU bi morala glede določenih stvari postaviti trdna pravila in kdor jih noče spoštovati naj odide. Prihodnost evropskih držav je lahko ali v močni EU z skupno vojsko, monetarno, fiskalno in fiskalno politiko, skupnim pravnim redom in vrednotami, ali kot skupina razdrobljenih držav med kladivm in nakovalom ZDA, Kitajske in Rusije.
Kazalo