Pierre Moscovici je Evropi napovedal prijetno pomlad. Foto: Reuters
Pierre Moscovici je Evropi napovedal prijetno pomlad. Foto: Reuters
Gospodarska napoved ugodna

Evropska komisija je objavila spomladansko gospodarsko napoved, ki je zelo spodbudna tako za letošnje kot prihodnje leto. Za leto 2016 so evrskemu območju napovedali 1,9-odstotno rast, celotnemu EU-ju pa 2,1-odstotno. Napoved za letos je za 0,1 oziroma 0,2 odstotne točke boljša kot februarja.

"Evropsko gospodarstvo uživa najlepšo pomlad v mnogih letih," je ocenil evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici. Veter v jadra rasti so po njegovih besedah tako zunanji dejavniki kot notranje politike. "A treba je storiti še več, da okrevanje ne bo le sezonski pojav," je opozoril.

"Okrevanje evropskih gospodarstev se krepi. To je spodbudno, vendar moramo zagotoviti, da bo gospodarska rast trajna in vzdržna," je poudaril tudi podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro in socialni dialog.

Za to pa je po njegovih besedah treba dosledno izvajati strukturne reforme, krepiti naložbe in spodbujati fiskalno odgovornost ob upoštevanju specifičnih izzivov v posameznih članicah.

Priporočila članicam za proračunsko in reformno ukrepanje, ki jih bo komisija objavila sredi meseca, bo po besedah Dombrovskisa naslednji pomemben korak pri prevajanju tega triplastnega pristopa v konkretne politike.

Gospodarska napoved je podlaga za ukrepanje v sklopu evropskega semestra - cikla poostrenega evropskega nadzora nad nacionalnimi proračunskimi in gospodarskimi politikami, ki ga je EU uvedel v odzivu na krizo.

Naslednje dejanje bodo bruseljska priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje članic, pripravljena na podlagi ocen nacionalnih proračunskih in reformnih načrtov, ki so jih morale članice poslati v Bruselj do konca aprila.

Komisija objavi tri celovite gospodarske napovedi na leto - spomladansko, jesensko in zimsko.

Slabe napovedi za Grčijo
Optimistične napovedi ne veljajo za Grčijo, ki ji je Evropska komisija močno poslabšala gospodarsko napoved, kar je predvsem posledica negotovosti zaradi dolgotrajnih in težavnih pogajanj.

Bruselj je napoved rasti v Grčiji za letos v primerjavi s februarjem poslabšal za dve odstotni točki na 0,5 odstotka. V prihodnjem letu pa ji napoveduje 2,9-odstotno rast, kar je prav tako občutno slabše, kot je kazalo pred tremi meseci.

"Glede na vztrajno negotovost je bilo poslabšanje neizogibno," je poudaril Moscovici ter izrazil upanje, da bo v ponedeljek na rednem zasedanju evroskupine v Bruslju dosežen občuten napredek.

Komisar je tudi izpostavil, da napoved za rast v prihodnjem letu temelji na predpostavki, da bo Grčija dosegla dogovor s posojilodajalci pred iztekom sedanjega programa pomoči konec junija.

Zaskrbljujoča je tudi napoved gibanja javnofinančnega primanjkljaja. Komisija Grčiji za letos napoveduje 2,1-odstoten primanjkljaj, medtem ko je februarja napovedala 1,1-odstoten presežek. Proračunski presežek je sicer eden od ključnih pogojev za finančno pomoč Grčiji.s posojilodajalci o reformah v zameno za naslednji obrok finančne pomoči.

Gospodarska napoved ugodna