Evropska komisija Sloveniji v primerjavi z lani napoveduje upočasnitev rasti, ki pa bo širše zasnovana. Foto: BoBo
Evropska komisija Sloveniji v primerjavi z lani napoveduje upočasnitev rasti, ki pa bo širše zasnovana. Foto: BoBo
Bruselj izboljšal napoved za Slovenijo

Po močni 2,6-odstotni rasti v lanskem letu se bo ta letos in prihodnje leto upočasnila. Fiskalni položaj naj bi se postopno izboljšal, vendar bo javni dolg še naraščal, a počasneje, je napovedala komisija za Slovenijo.

V primerjavi s februarjem je komisija za letos napoved rasti v Sloveniji izboljšala za 0,5 odstotne točke, za leto 2016 pa jo je poslabšala za 0,2 odstotne točke (na 2,1 odstotka BDP-ja). V obeh primerih so slovenske številke nad povprečjem v evrskem območju.

Javni dolg bo narastel na 81 % BDP-ja
Napoved za javnofinančni primanjkljaj v tem letu je že tretjič zapored enaka - 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda. Slovenija ga mora sicer letos znižati pod tri odstotke BDP-ja.

Javni dolg, ki je bil med letoma 2006 in 2010 v povprečju 28,6-odstoten, bo še naraščal. Letos se bo povzpel na 81,5 odstotka BDP-ja, v prihodnjem letu pa še za 0,2 odstotne točke. To je sicer še vedno bolje od povprečja v evrskem območju in EU-ju.

Manj brezposelnih
Brezposelnost se bo počasi zmanjševala. Letos na 9,4 odstotka, v prihodnjem letu še za 0,2 odstotne točke, kar je bolje od povprečja v območju evra.

Rast plač v zasebnem sektorju bo letos skromna, v javnem bo ostala omejena. V prihodnjem letu pa je po napovedi komisije pričakovati več pritiska na rast plač, še posebej v javnem sektorju in sektorjih, ki jih pokriva kolektivna pogodba o plačah.

Inflacija v Sloveniji bo po napovedi komisije letos 0,1-odstotna, v naslednjem letu pa 1,7-odstotna, kar je v povprečju oziroma nekoliko več od povprečja v evrskem območju.

Javne naložbe naj bi se leta 2016 občutno skrčile, bolj od pričakovanj, zlasti zaradi oslabljenega črpanja evropskih sredstev, ki je običajno na začetku novega finančnega okvira.

Gonilo rasti bodo tudi letos izvoz in javne naložbe, ki bodo v primerjavi z lanskim letom nekoliko šibkejši. Prispevek sicer še vedno dinamičnega izvoza k rasti se bo v prihodnjem letu še zmanjšal, ugotavlja komisija.

Bruselj v prihodnjih letih napoveduje povečanje zasebnih naložb ter krepitev tako zasebne kot javne potrošnje, ki naj bi se po petletnem padanju v prihodnjem letu močno okrepila.

Izboljšujejo tudi drugi
V preteklih tednih so napoved gospodarske rasti za našo državo izboljšali tudi v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) (na 1,8 odstotka), Mednarodni denarni sklad (IMF) (na 2,1 odstotka) in v Uradu RS za makroekonomske analize (Umar) (na 2,4-odstotka).

Bruselj izboljšal napoved za Slovenijo