Foto: EPA
Foto: EPA

To je že tretja razsodba sodišča proti poljski pravosodni reformi, ki je sicer tudi sprožila spor med Varšavo in Evropsko unijo.

Najnovejša razsodba ESČP-ja zadeva disciplinski senat vrhovnega sodišča Poljske, v katerega sodnike po sporni prenovi pravosodnega sistema imenuje predsednik. Kritiki pravosodne reforme, ki jo je uveljavila vladajoča, populistična stranka Zakon in pravičnost (PiS), menijo, da ta spodkopava neodvisnost sodstva in načela EU-ja o pravni državi.

ESČP je v zadnjem primeru razsojal na podlagi pritožbe odvetnice Joanne Reczkowicz, ki jo je disciplinski senat suspendiral zaradi domnevnih etičnih kršitev. Gre za eno od 38 pritožb, ki so bile na ESČP vložene od leta 2018 zaradi sporne poljske pravosodne reforme.

Odvetnica je v pritožbi zatrjevala, da je senat dejansko politični organ in da je njegov "resnični cilj zatrtje kakršnega koli nasprotovanja spremembam poljskega pravnega sistema sedanje vlade".

Dolgoletno jabolko spora

Sedem sodnikov ESČP-ja, med njimi Poljak, se je strinjalo, da disciplinski senat ni "razsodišče, ustanovljeno z zakonom", in da je bila posledično odvetnici kršena njena pravica do poštenega sojenja. Zaradi tega je sodišče Poljski naložilo, da odvetnici Reczkowicz plača 15.000 evrov odškodnine.

Reforma poljskega pravosodja je jabolko spora tudi med Varšavo in Evropsko unijo. Poljska vlada odločno zavrača vse kritike in ob tem EU obtožuje vmešavanja. Kot trdi poljska vlada, so reforme potrebne za boj proti korupciji in za to, da v sodstvu opravijo z zapuščino iz časov komunizma.
Napetosti so dosegle vrhunec ta mesec. Poljsko ustavno sodišče je 14. julija najprej razsodilo, da začasni ukrepi Sodišča Evropske unije glede poljskih pravosodnih reform niso v skladu s poljsko ustavo.

Dan pozneje je Sodišče EU-ja odločilo, da reforma, ki zadeva disciplinske postopke proti sodnikom na Poljskem, ni skladna s pravom Unije. Evropska komisija je nato 20. julija Varšavi sporočila, da ima mesec dni časa, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU-ja glede sistema za discipliniranje sodnikov vrhovnega sodišča na Poljskem, sicer ji grozi finančna kazen.