Klici v tujino in iz nje bodo za uporabnike mobilnih telefonov cenejši. Foto: EPA
Klici v tujino in iz nje bodo za uporabnike mobilnih telefonov cenejši. Foto: EPA
Mobilni telefon
V ZPS-ju so opozorili tudi na visoke cene prenosa podatkov v tujini, saj je lahko internet prek telefona v nekaterih evropskih državah tudi do 40-krat dražji kot v Sloveniji. Foto: EPA

Operaterji mobilne telefonije so morali evrotarifo uvesti v skladu z novo uredbo EU-ja o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih - roamingu. Uredba bo trajala tri leta in predvideva postopno nižanje najvišjih dovoljenih cen gostovanja. Prvo leto bodo stali odhodni klici brez DDV-ja največ 49 centov, nato 46 in tretje leto 43 centov, dohodni pa 24, 22 in 19 centov. Vsi trije slovenski operaterji so se odločili za najvišje mejne cene klicev.

Evrotarifa pri Simobilu danes, pri Mobitelu v četrtek
Simobil bo evrotarifo tistim, ki je niso posebej naročili, vklopil danes, vse uporabnike predplačniških paketov pa je na evrotarifo preklopil 31. julija. Izjema so le uporabniki storitve Vodafone Eurocall, ki se jim enotna evrotarifa ne bo samodejno vklopila. V Simobilu tem uporabnikom priporočajo, naj se sami odločijo zanje najprimernejšo tarifo po svojih klicnih navadah.

Mobitel bo evrotarifo vsem, ki se o višini tarife niso posebej izrekli, samodejno vklopil v četrtek. Tiste, ki so se za evrotarifo odločili do konca julija, in uporabnike predplačniških paketov so na enotno tarfo preklopili 1. avgusta.

Tušmobil je evrotarifo vsem svojim uporabnikom vklopil 1. avgusta.

Zveza potrošnikov okrcala operaterje
V Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili, da slovenski mobilni operaterji z dnevom uveljavitve evropske uredbe niso bili pripravljeni na obveščanje svojih naročnikov o tem, kako lahko preidejo na evrotarifo. Simobilu očitajo, da z zbiranjem prijav za evrotarifo ni seznanil naročnikov neposredno, ampak le prek medijev, Debitelu pa, da ni pravočasno obvestil svojih naročnikov, tako da bi ti lahko nižje tarife izkoristili že avgusta.