Kako bo ukrepala Evropska centralna banka? Foto: EPA
Kako bo ukrepala Evropska centralna banka? Foto: EPA
Evropska centralna banka
Cene energentov so bile decembra za 6,3 odstotka nižje kot leto dni prej. Foto: EPA

Letna stopnja deflacije je bila pri 0,2 odstotka, potem ko so novembra cene na letni ravni zrasle za 0,3 odstotka, je v prvi oceni izračunal evropski statistični urad Eurostat.

Oktobra 2009 je imelo evrsko območje 0,1-odstotno stopnjo deflacije, septembra 2009 celo 0,3-odstotno. Od takrat so se cene življenjskih potrebščin v državah z evrom stalno zviševale.

Cene energentov so bile decembra za 6,3 odstotka nižje kot leto dni prej. Cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov se v povprečju niso spremenile, prav tako ne cene industrijskih proizvodov brez energentov. Edino zvišanje cen je Eurostat decembra lani opazil pri storitvah, in sicer za 1,2 odstotka.

Kaj bo storila Evropska centralna banka?
Podrobnejše podatke bo Eurostat objavil 16. januarja, ko jim bo priložil tudi podrobnejše podatke za posamezne države. V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije po podatkih državnega statističnega urada lani 0,2-odstotna.

Evropska centralna banka si prizadeva stopnjo inflacije v evrskem območju ohranjati tik pod dvema odstotkoma, s čimer naj bi bila zagotovljena stabilnost cen.

V območju skupne evropske valute, ki od letošnjega vstopa Litve šteje 19 članic, se že dlje časa bojijo deflacije. Ob tem se povečuje pritisk na Evropsko centralno banko (ECB), naj ukrepa proti padanju cen. Opazovalci pričakujejo, da bo ECB 22. januarja napovedala obsežen program odkupovanja državnih obveznic.