Po kratkem zatišju čaka finančne ministre držav v območju evra danes znova napeta razprava. Foto: Reuters
Po kratkem zatišju čaka finančne ministre držav v območju evra danes znova napeta razprava. Foto: Reuters
Grčija na tnalu evropskih ministrov

Volitve so v Grčiji zamajale do zdaj vladajoče stranke, ki so se z Evropsko unijo dogovarjale o strogih varčevalnih ukrepih. Če se bodo ponovile, ima veliko možnost za zmago koalicija levih strank Siriza, ki ne soglaša z zahtevami Bruslja, zato je verjetnost izstopa Grčije iz evrskega območja vse večja.

Ostro opozorilo v Grčijo
Tega si sicer nihče ne želi, a dikcija vodilnih mož v EU-ju se počasi spreminja. Če so še pred kratkim zatrjevali, da se kaj takega ne bo zgodilo, se zdaj že slišijo mnenja, da je Grčijo le treba izpustiti in pri tem zagotoviti, da to ne bo prehudo vplivalo na druge države z evrom. Bodo pa finančni ministri verjetno v Atene vseeno poslali ostro opozorilo, da mora nova vlada, kakršna koli že bo, spoštovati zaveze, sprejete v okviru programa mednarodne pomoči državi, sicer ne bo dobila denarja, potrebnega za preprečitev bankrota.

Odkrito o varčevalnih ukrepih
O varčevalnih ukrepih bodo zvečer govorili tudi v oddaji Odkrito na TV Slovenija. Kje boste varčevali vi? Vabijo tudi vas, da jim vse, kar vas zanima o varčevačnih ukrepih pri nas in v EU-ju pošljete na naslov Odkrito@rtvslo.si in zastavili jih bodo predstavnikom vlade, ki bodo gostje.
Oddaja bo na sporedu ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Voditeljica bo Vida Petrovčič.

Španija edina v EU-ju z napovedmi recesije
Velike skrbi vzbuja tudi Španija, ki je v hudih dolžniških in bančnih težavah. Evropska komisija ji je tudi za prihodnje leto napovedala recesijo, zato bodo ministri morali začeti razpravo o tem, ali državi nameniti še kakšno leto, preden bo morala začeti izpolnjevati zaveze o znižanju javnega dolga.

Kdo bo nasledil Junckerja?
Ob vsem tem pa se poslavlja do zdaj edini šef evrske skupine Jean-Claud Juncker in v prihodnjih tednih mu bo treba najti nadomestitev. Kot najverjetnejši kandidat za novega voditelja evrske skupine se omenja nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je v nedeljo tudi prvič javno potrdil, da se zanima za položaj.

Konkretnih dogovorov od finančnih ministrov držav članic EU-ja sicer ni pričakovati, bodo pa verjetno sprejeli različna politična stališča. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski minister za finance Janez Šušteršič.

Grčija na tnalu evropskih ministrov