Slovenski načrt fiskalne spodbude gospodarski rasti naj bi bil vreden okoli 420 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski načrt fiskalne spodbude gospodarski rasti naj bi bil vreden okoli 420 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
France Križanič
Finančni minister pravi, da bo načrt za oživitev slovenskega gospodarstva pripravljen do sredine decembra. Foto: MMC RTV SLO
Zasedanje finančnih ministrov

"Eno mnenje je povsem enotno: treba je ukrepati, treba je ukrepati hitro, pravočasno in dovolj močno. Nekateri ukrepi morajo biti začasne narave, zlasti tisti, ki so najmočnejši, da ne bi porušili dolgoročnega ravnotežja," je po srečanju dejal slovenski finančni minister France Križanič.

Kot je še dejal Križanič, so se trenja pojavila le glede odpiranja vprašanja finančne perspektive, čemur Slovenija - pa tudi Nemčija in Nizozemska - ni naklonjena. "Države so izrazite zagovornice močne fiskalne injekcije, s katero bi se zaustavilo spiralo gospodarskega zniževanja in padanja pričakovanj oziroma gospodarskega pesimizma, s pričakovanjem, da se bo potem začela gospodarska rast," pravi minister.

Križanič je še dodal, da si bo "vsaka država izbrala svoj nabor ukrepov glede na razmere, v katerih je". Slovenija tako ni naklonjena predlogu o znižanju davka na dodano vrednost (DDV), bo pa najverjetneje začasno znižala nekatere davke. Za znižanje DDV-ja se je odločila Velika Britanija, države območja evra pa naj tega ne bi storile, je že v ponedeljek zvečer dejal vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Slovenski načrt pripravljen do sredine decembra
Slovenski načrt oživitve gospodarstva bo, kot pravi Križanič, vseboval naložbe v raziskave in razvoj, spodbujanje povečanja vlaganj v mehki del rasti konkurenčnosti, javno-zasebnega partnerstva pri velikih infrastrukturnih naložbah ter verjetno začasno znižanje nekaterih davkov. Pričakuje, da bo vlada načrt pripravila do sredine decembra.

Načrt mora najprej prestati vladni, nato še parlamentarni postopek. Po ministrovih besedah je težko reči, kdaj bo sledilo izvajanje v praksi, vendar "globlja, kot bo kriza, večji bo motiv". Vsekakor pa EU predvideva ukrepe že v letu 2009, saj morajo biti ti pravočasni, pravi Križanič.

T. K.

Zasedanje finančnih ministrov