Fiskalni pakt, ki se uradno imenuje pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v gospodarski in denarni uniji, bo sicer začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Fiskalni pakt, ki se uradno imenuje pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v gospodarski in denarni uniji, bo sicer začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Janez Janša
Slovenski premier Janez Janša je v Bruslju dejal, da se bo Slovenija močno zavezala fiskalnemu paktu. Foto: EPA
Vrh EU-ja v Bruslju
Fiskalni pakt je podpisalo le 25 držav članic, med njimi ni Velike Britanije in Češke. Foto: Reuters
Vrh EU-ja potrdil fiskalni pakt

Temelj pogodbe je zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni držav članic EU-ja uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).


Pogodbenice bodo morale zlato pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe. Cilj je, da začne fiskalni pakt v evroobmočju veljati s 1. januarjem 2013, pridružijo pa se ji lahko tudi države brez evra.

Med podpisnicami ni Velike Britanije in Češke
Med 27 voditelji danes nista podpisala fiskalnega pakta britanski premier David Cameron in njegov češki kolega Petr Nečas. Medtem ko je Velika Britanija že od začetka zavrnila pristop k pogodbi, pa se je Češka tako odločila za zdaj.
Vrha v Bruslju se je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je dejal, da bo pogodba o fiskalnem paktu zahtevala močno zavzetost članic unije, tudi Slovenije. Janša tudi upa, da se bodo predsedniki parlamentarnih strank dogovorili za hitro spremembo ustavnega člena, s katero bo Slovenija uvedla zlato pravilo, ter za čimprejšnjo ratifikacijo pogodbe.

Evropa iz kriznega v normalno delovanje
Pogodba bo sicer podpisana ob robu vrha EU-ja, ki bo razpravljal o zunanjepolitičnih temah, tudi o Belorusiji. Dvodnevni vrh velja za prelomnico, saj naj bi EU prešel s "kriznega" na "normalno" delovanje.

Evrsko območje je včeraj doseglo najvišjo raven brezposelnosti v zgodovini, zdaj je pri 10,7 odstotka. Ob dejstvu, da je več držav v recesiji, je prvi dan zasedanja minil dokaj mirno. Voditelji so se osredotočili na spodbujanje rasti in ustvarjanje novih delovnih mest ter na opredelitev smernic za pripravo nacionalnih reformnih in proračunskih načrtov, ki jih morajo članice Evropski komisiji posredovati do sredine aprila, je iz Bruslja za radijski Dnevnik poročal RTV-jev dopisnik Matjaž Trošt.

Predlog širitve schengenskega prostora
Predsednik Evropske unije Herman van Rompuy, ki to ostaja tudi v prihodnje, po novem pa bo tudi vodja zasedanj voditeljev z evrom, je sporočil, da je sedemindvajseterica dodelila Srbiji status kandidatke za članstvo, kar je označil za izjemen dosežek, ki je sad truda v dialogu tako Beograda kot Prištine. Kot je še poročal Matjaž Trošt, je van Rompuy ob tem izrazil upanje, da bo status kandidatke Srbijo spodbudil k nadaljnjim prizadevanjem za izpolnitev meril za članstvo in nadaljnji krepitvi regionalnega sodelovanja. Voditelji Unije so tudi pozvali k odločitvi o širitvi schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah na Romunijo in Bolgarijo v septembru.

Vrh EU-ja potrdil fiskalni pakt