Netanjahu je Berlusconija sprejel z vsemi častmi. Foto: Reuters
Netanjahu je Berlusconija sprejel z vsemi častmi. Foto: Reuters

Italijanskega premierja je ob začetku tridnevnega obiska v Izraelu in na palestinskih ozemljih toplo sprejel njegov izraelski kolega Benjamin Netanjahu. Med Berlusconijevim vladanjem je Italija postala ena najtesnejših zaveznic Izraela v Evropi, čeprav je Italija hkrati največja trgovinska partnerica Irana med evropskimi državami. V očeh Izraela je Iran največja grožnja njegovi nacionalni varnosti.

Italija je napovedala, da bo delovala odgovorno, če bodo proti Iranu sprejeli nove sankcije zaradi njegovega jedrskega programa. Rim je namignil, da ima ustavitev spornega iranskega jedrskega programa prednost pred njegovimi interesi v Islamski republiki Iran.

"Rim in Jeruzalem postavila temelj Zahodne kulture"
Izrael ima tesne vezi z EU-jem, a si ne prizadeva pretirano za članstvo v evropski povezavi. EU ima nekoliko kočljiv odnos z morebitnimi članicami okoli Sredozemskega morja. Maroko je kot morebitnega kandidata za članstvo zavrnil leta 1987, češ da ni evropska država, pristopna pogajanja med Brusljem in Ankaro pa se vlečejo že 23 let. Nekatere članice, predvsem Francija, članstvo Turčije zavračajo, ker "ni evropska".

"Le malo držav je, ki so tako veliko prispevale k Zahodni kulturi, kot sta najini. V Rimu in Jeruzalemu so bili postavljeni temelji Zahodne kulture," je svojega gosta pozdravil Netanjahu.

Skupna seja italijanske in izraelske vlade
Berlusconija na obisku spremlja osem italijanskih ministrov, ki bodo sodelovali na skupni italijansko-izraelski seji vlade. V prihodnjih dneh se bo Berlusconi srečal z Netanjahujem, izraelskim zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom, opozicijsko voditeljico Cipi Livni in izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Pogovor s predstavniki palestinskih oblasti naj bi sledil v sredo.

Med obiskom naj bi italijanska in izraelska stran sklenili več dvostranskih sporazumov, predvsem s področja zdravstva, okolja in energetike.