Policija je uporabila gumijevke, solzivec in vodni top. Foto: Reuters
Policija je uporabila gumijevke, solzivec in vodni top. Foto: Reuters
Prizor z bruseljskih ulic, ki je presenetil številne. Foto: Nejc Bernard
Bruselj
Predstavniki sindikatov so na to, da je varčevanje napačna pot, sredi Bruslja opozarjali že leta 2012. Foto: EPA
V središču Unije vseevropski protest delavcev

protestnikov se je zbralo v Bruslju, saj so želeli izraziti nasprotovanje evropski politiki varčevanja. Izbruhnili so nemiri, policija je uporabila vodni top in solzivec.

Delavci so se na vseevropskih sindikalnih protestih na poziv Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) začeli zbirati dopoldne. V bližini poslopij evropskih institucij želijo izraziti protest proti varčevalni politiki EU-ja.

Večina udeležencev je protestirala mirno, spopadli pa so se policija in pristaniški delavci iz Antwerpna in Genta, ki so se ločili od skupine in tudi z granitnimi kockami obmetavali policiste. Ti so nato uporabili vodni top in solzivec.

Protesti spadajo v okvir nedavno začete kampanje Nova pot za Evropo, katere glavne zahteve so nova vlaganja, kakovostna delovna mesta in enakost. Generalna sekretarka ETUC-ja Bernadette Segol je proteste označila za prvo "evropsko manifestacijo", po njenih besedah pa se je zbralo več kot 52.000 ljudi iz 21 držav. Policija je njihovo število ocenila na 25.000.

"Naše sporočilo je jasno, a ga evropski voditelji nočejo slišati. Naše sporočilo je, da njihova politika v odziv na finančno krizo ne zadostuje ter dejansko slabša socialno in ekonomsko krizo. Naše sporočilo je, da varčevanje ne deluje," je dejala Bernadette Segol.

Skrb vzbujajoče številke
Evropski sindikati opozarjajo, da je brez dela skoraj 26 milijonov Evropejcev, deset milijonov več kot leta 2008, plače v 18 od 28 držav članic Unije pa so padle. "Med mladimi je situacija še slabša. 7,7 milijona mladih Evropejcev ne dela, ne študira in se ne izobražuje," je še izpostavila Segolova in dejala, da obstaja tveganje "izgubljene generacije".

Na protestih tako zahtevajo več naložb za trajnostno rast in kakovostna delovna mesta, kakovostne storitve javnega in zasebnega sektorja, pravilno delovanje državnih sistemov z vključujočimi sistemi socialnega varstva ter inovativnimi raziskovalnimi in izobraževalnimi institucijami, konec davčnih goljufij in utaje davkov, pošteno obdavčenje, ki naj zagotovi sredstva za naložbeni načrt, in prilagodljivost pri uporabi pravil javnega primanjkljaja, kadar gre za naložbe.

Iz Slovenije sta se v Bruselj odpravili delegaciji Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) šolskega sindikata Sviz. Kot so spomnili v slednjem, je slogan majskih evropskih volitev "Tokrat je drugače - ukrepaj, sodeluj, vplivaj" točno to, kar želijo sindikati v Evropi zaobjeti z zahtevo po novi poti v Evropi. Tiskovna predstavnica ETUC-ja Emanuela Bonacina pa je državljane EU-ja pozvala, naj konec maja volijo "kandidate, ki bodo spremenili načina vodenja EU-ja".

V središču Unije vseevropski protest delavcev