Bodo prihodnja srečanja premiera Pahorja z Jadranko Kosor bolj uspešna kot tista z njenim predhodnikom Ivom Sanaderjem? Foto: EPA
Bodo prihodnja srečanja premiera Pahorja z Jadranko Kosor bolj uspešna kot tista z njenim predhodnikom Ivom Sanaderjem? Foto: EPA
Premierja premierno

Po uro in pol dolgem pogovoru v hrvaškem dvorcu Trakoščan je slovenski premier Borut Pahor dejal, da "obstaja možnost, da še v letošnjem letu rešimo vprašanje, ki ta hip obremenjuje obe državi, to je vstop Hrvaške v EU in nadaljevanje pogajanj ter rešitev meje med državama".

Pogovori bodo, a "ne vedno pred kamerami"
Do jeseni naj bi, "ne vedno pred kamerami", okvirno rešitev uskladili tudi s potrebnimi detajli, je dodal Pahor. Nekatera vprašanja ostajajo nerešena, vendar pa je "tlakovana pot, ki daje obema dovolj upanja, da bi letos prišli do rešitve, ki bo v nacionalnem interesu obeh držav in tudi v interesu EU-ja za širitev na Zahodni Balkan".

Jadranka Kosor je pogovore označila za odprte, konkretne in konstruktivne. Prepričana je, da sta s Pahorjem "odprla novo stran pri reševanju trenutnih težav in vprašanj". Premierja sta sicer pred sestankom delegacije pol ure govorila na štiri oči. Hrvaška premierka je dejala, da država za rešitev vprašanj ne prizadeva le zaradi svojega strateškega cilja, ki je vstop vEU, ampak tudi "zaradi perspektive, ki jo na ta način gotovo odpiramo za države Jugovzhodne Evrope."

Neuspešno posredovanje EU-ja
Potem ko so polletna prizadevanja pod okriljem evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna propadla, Slovenija upa na nadaljevanje pogajanj ob pomoči EU-ja na podlagi zadnjega Rehnovega predloga za rešitev vprašanja meje z arbitražo. Hrvaška, ki je ta predlog zavrnila, pa na drugi strani vztraja pri ločitvi vprašanja meje in vprašanja pristopanja k Uniji in upa na reševanje odprtih vprašanj s Slovenijo pred mednarodnim sodiščem.

Premierja si želita nov začetek odnosov med državama
Pahor je na četrtkovi seji vlade dejal, da ima "neke zamisli, ki bi jih rad prediskutiral s premierko na štiri oči", in dodal, da bo srečanje po njegovem uspešno, če jima bo "omogočilo vpogled v možnosti za to, da v relativno kratkem času pridejo do dobrih rešitev za Slovenijo in Hrvaško in s tem tudi za proces širitve EU-ja na Zahodni Balkan".

Kosorjeva pa je dan pred srečanjem zatrdila, da gre na sestanek "z vsem srcem in dobro voljo" in da verjame, da bo vse skupaj pomenilo nov začetek v odnosih med državama. Konkretne predloge naj bi sicer hrvaška ministrska predsednica podala septembra, ko naj bi se, kot upa, znova sešla s slovenskim premierom.

Na sestanku tudi zunanja ministra
Pahorja in Kosorjevo sta na tokratnem srečanju spremljala tudi oba zunanja ministra - hrvaški Gordan Jandroković in slovenski Samuel Žbogar.

Največja slovenska opozicijska stranka SDS Pahorjevo odločitev, da se sreča s hrvaško kolegico, pozdravlja. V SDS-u so pred sestankom izrazila mnenje, da bi lahko sestanek prinesel vsaj dogovor, da se državi vrneta na dvostransko iskanje rešitve, saj bi vztrajanje v obstoječem položaju lahko trajno poškodovalo odnose med državama, Slovenijo pa pahnilo v "soodgovornost za konflikt regionalnih razsežnosti, ki začenja vplivati na varnost in stabilnost celotne regije in velikega dela EU-ja".

Premierja premierno