Iz Francije so že izselili prvo skupino Romov in po bolgarskih podatkih naj bi jih bilo manj kot 50. Foto: EPA
Iz Francije so že izselili prvo skupino Romov in po bolgarskih podatkih naj bi jih bilo manj kot 50. Foto: EPA
Brice Hortefeux
Francoski notranji minister je kritike zaradi izgona Romov označil za politično obrekovanje in zatrdil, da v ozadju odločitve ni rasni predsodek. Foto: EPA

"Pozorno in s stalno zaskrbljenostjo spremljam razvoj dogodkov v zadnjih dneh v Franciji," je dejala evropska komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding, ki je sicer priznala, da so članice Evropske unije odgovorne skrbeti za javni red in varnost državljanov na svojem ozemlju.

"Jasno je, da se morajo tisti, ki kršijo zakon, soočiti s posledicami. Prav tako pa je jasno, da nikogar ne bi smeli izgnati samo zato, ker pripada romski skupnosti," je poudarila Redingova.

V zadnjih dneh se francoske oblasti spoprijemajo z vse ostrejšimi kritikami zaradi odločitve o izgonu večinoma romunskih in bolgarskih Romov. Deportacije Romov v njihove izvorne države so začeli prejšnji teden in do konca avgusta naj bi izgnali okoli 800 Romov.

Razlog za tako odločitev, ki jo je sprejel francoski predsednik Nicolas Sarkozy, so bili spopadi med Romi in policijo prejšnji mesec, ukrep pa spada v okvir širše vojne proti kriminalu. Za Sarkozyja so romska naselja izvor nezakonite trgovine, izkoriščanja otrok in prostitucije.

"Francija spoštuje zakone"
Uradni Pariz še naprej vztraja, da romi iz Francije odhajajo prostovoljno, potem ko vsakemu od njih izplačajo 300 evrov in dodatnih 100 evrov za otroka.

Francoski notranji minister Brice Hortefeux je za radio RTL napovedal, da se bo rušenje in izseljevanje Romov nadaljevalo kljub ostrim mednarodnim kritikam, in ob tem zagotovil, da Francija pri tem spoštuje zakone.

O izgonu Romov sta se Hortefeux in minister za priseljevanje Eric Besson v Parizu pogovarjala z visokima predstavnikoma romunske vlade, srečanje, ki se bo nadaljevalo v četrtek, pa je potekalo v "konstruktivnem in prijateljskem vzdušju".

Poleg vprašanja Romov je zadnje dni govor tudi glede vstopa Romunije in Bolgarije v schengensko območje, potem ko je francoski minister za evropske zadeve Pierre Lelouche izjavil, da prihodnje leto ne bi smeli postati članici območja z odprtimi mejami, "če ne bosta prevzeli odgovornosti glede Romov".

Romunski notranji minister Vasile Blaga je zatrdil, da je njegova država dobila zagotovila, da aktualna polemika zaradi Romov ne bo ogrozila vstopa v schengen, medtem ko se je bolgarski zunanji minister Nikolaj Mladenov strinjal s farncoskim ministrom in dejal, da ima Bolgarija prav tako pravico do izgona tujcev, ki so prekršili zakon.