Slovenija je v schengensko območje vstopila pred tremi leti. Foto: EPA
Slovenija je v schengensko območje vstopila pred tremi leti. Foto: EPA

V pismu Evropski komisiji sta notranja ministra Francije in Nemčije, Brice Hortefeux in Thomas de Maiziere, zapisala, da bi bil vstop Romunije in Bolgarije v schengensko območje prenagljen.

Pismo je bilo poslano evropski komisarki za notranje zadeve Cecillii Malström, v njem pa sta francoski in nemški notranji minister navedla, da sta najmlajši članici Evropske unije premalo naredili v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Ministra sta še zapisala, da bo odločitev o vstopu Romunije in Bolgarije v schengensko območje mogoča, ko bosta državi naredili "nepovraten napredek" na področju boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Na odločitev Francije in Nemčije sta se že odzvali Bolgarija in Romunija. Romunski predsednik Traian Basescu je potezo označil za diskriminacijo, medtem ko so iz Sofije sporočili, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi dokazali svojo pripravljenost na vstop v schengensko območje.

Januarja bodo strokovnjaki EU-ja predstavili poročilo o pripravljenosti obeh držav za vstop v schengensko območje. Vlade držav članic naj bi se o sprejemu Romunije in Bolgarije v območje odločile na podlagi tega poročila. Sprejem države v schengensko območje morajo sicer vse članice potrditi soglasno.

V schengenskem območju, v katerem ni več nadzora na skupnih notranjih mejah, je trenutno 25 držav; 22 od 27 držav članic Evropske unije, poleg njih pa še Islandija, Švica in Norveška. Vključuje več kot 400 milijonov ljudi, ki lahko potujejo na območju med Grčijo in Finsko ter med Portugalsko in Poljsko, ne da bi pri tem morali pokazati svoj potni list.