Mitja Gaspari se poteguje za osemletni mandat v IO ECB-ja. Foto: BoBo
Mitja Gaspari se poteguje za osemletni mandat v IO ECB-ja. Foto: BoBo
Finančni ministri o krizi

Postopek izbora novega člana izvršilnega odbora ECB-ja je prva točka na dnevnem redu evrske skupine, ki se začne popoldne. Med kandidati za ta položaj z osemletnim mandatom je tudi slovenski minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari.

Viri so potrdili, da so kandidati za položaj trije. Poleg Gasparija se zanj potegujeta še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch. Gre za mesto, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo.

Rok za vložitev kandidatur se je iztekel pretekli četrtek. Zdaj pa se bodo začela neformalna posvetovanja, da se preveri, kakšna je podpora posameznim kandidatom, so povedali viri pri EU. Če se bo v neformalnih posvetovanjih izkazalo, da ima eden od treh kandidatov dovolj veliko podporo, je odločitev mogoče pričakovati na naslednjem zasedanju evrske skupine 20. februarja, sicer pa marca.

Odločitev o odboru mogoča že danes
"Ni verjetno, da bo odločitev sprejeta danes, vendar pa to tudi ni popolnoma izključeno," pravijo viri. Odločitev o kandidatu sprejme Svet EU-ja, v katerem pa o tem glasujejo le članice evrske skupine in kandidata priporočijo vrhu EU-ja, ki sprejme dokončno formalno odločitev.

Po dozdajšnji ustaljeni praksi je sicer štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB-ja vedno pripadlo mesto v tem operativnem organu banke.

Finančni ministri o krizi