Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Usoda brexita je v rokah naših britanskih prijateljev. EU je pripravljen na najslabše, a upa na najboljše. Kot veste, upanje umre zadnje," je v Bruslju ponovil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Vrh EU-ja je po dolgih preigravanjih sinoči dosegel dogovor o dveh scenarijih. Če britanski parlament prihodnji teden potrdi ločitveni sporazum, se brexit preloži do 22. maja. Če ga ne potrdi, mora Združeno kraljestvo do 12. aprila nakazati nadaljnje korake v preučitev Evropskemu svetu. Daljša preložitev je mogoča le, če izvede evropske volitve.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je dejala, da bo v primeru vnovične zavrnitve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu potreben izredni vrh o brexitu.

Tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki je razpravo o brexitu opisal kot dolgo s precej dobrim koncem, ni želel ugibati o tem, kaj je najverjetnejši scenarij. "Teh scenarijev se je vrtelo že mnogo, počakajmo na glasovanje v britanskem parlamentu," je dejal.

Tusk ne izključuje nobene možnost. Foto: Reuters
Tusk ne izključuje nobene možnost. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali še kdor koli verjame, da je mogoča potrditev ločitvenega sporazuma prihodnji teden v britanskem parlamentu, je odgovoril: "Theresa May."

Brexit brez dogovora?

Eden izmed scenarijev je tudi brexit brez dogovora. Premier pravi, da je težko oceniti, kakšne bi bile v tem primeru posledice za Slovenijo. "Za vse je najboljši urejen izstop, temu so tudi namenjeni sklepi," je dejal.

Ob tem je poudaril, da ne gre toliko za problem samega izstopa ter odnos Velike Britanije in EU-ja, temveč gre bolj za odnose znotraj Združenega kraljestva. Spomnil je tudi, da je brexit nastal zaradi notranjepolitičnega položaja, ko se je "z levo roko šlo v referendum", misleč, da bo referendum uspel in bo Britanija ostala v EU-ju.

Sedemindvajseterica je po Šarčevih besedah storila, kar je lahko, pokazala je enotnost in da jemlje odnos z Britanijo zelo odgovorno, ni pa prepričan, da je na drugi strani tudi tako, zlasti v parlamentu.
Premier je tudi znova spomnil na težave v primeru preložitve brexita na čas po evropskih volitvah, saj bi s tem prišli v neustaven položaj, če ne bi imeli evropskih poslancev iz Velike Britanije.

Gotovost glede sodelovanja Velike Britanije na evropskih volitvah je po njegovih besedah še zlasti pomembna za države, ki bodo imele v prihodnjem sklicu parlamenta več poslancev, če Britancev ne bo, saj ob razpisu volitev morajo vedeti, koliko poslancev bodo volili.

Če bi Britanci izvedli evropske volitve, obstaja možnost daljše preložitve, ampak to so ugibanja, o tem zdaj govoriti je absolutno prezgodaj, je dejal Šarec, ki sicer opozarja, da zdaj lovijo zadnje roke, in to izključno zaradi britanske notranjepolitične scene.