Grčiji naj bi zmanjkovalo denarja za poplačilo obveznosti, zato je nujno potreben dogovor o nadaljevanju finančne pomoči. Foto: Reuters
Grčiji naj bi zmanjkovalo denarja za poplačilo obveznosti, zato je nujno potreben dogovor o nadaljevanju finančne pomoči. Foto: Reuters

Napoved poplačila dolga je Varufakis sporočil v nedeljo po srečanju z vodjo IMF-a Christine Lagarde, ki je dejala, da je to v interesu Grčije. "Pripomnili smo, da dolgotrajna negotovost ni v interesu Grčije, in pozdravila sem potrditev ministra, da bo plačilo, ki ga dolgujejo skladu, pripravljeno 9. aprila," je dejala.

Po njenih besedah IMF ostaja zavezan sodelovanju z oblastmi, da bi pomagali Grčiji vrniti se na vzdržno pot rasti in zaposlovanja. Varufakis je dejal, da grška vlada vedno izpolni svoje obveznosti do posojilodajalcev in jih namerava tudi v prihodnje vedno izpolniti.

Grčija mora do 9. aprila vrniti naslednji obrok IMF-u, ki znaša dobrih 500 milijonov dolarjev oziroma okoli 460 milijonov evrov. Ugibanja, da država tega ne bo sposobna storiti, se vrstijo že nekaj časa.

Pogajanja o izplačilu preostanka od skupno 240-milijardne pomoči Evropski uniji in IMF-ju Grčiji namreč doslej niso prinesla uspeha. Dogovora o konkretnih reformah, ki jih bo v zameno za svež denar izvedla država, še vedno ni. Lagardova je v nedeljo Atene pozvala k nadaljevanju pogovorov v Bruslju ter k nujno potrebni "prizadevnosti".

Dogovor do srečanja ministrov?
Varufakis je v ponedeljkovem pogovoru za grški dnevnik Naftemporiki dejal, da pričakuje prehodni dogovor s posojilodajalci do 24. aprila, ko bo potekalo srečanje finančnih ministrov evrskega območja.

Grški medij poročajo, da naj bi skušale Atene prepričati IMF, da do julija ne bi zahteval nadaljnjih varčevalnih rezov kot pogoj za izplačilo nujno potrebne nadaljnje pomoči Grčiji. IMF naj bi namreč vztrajal pri zmanjšanju pokojnin in zvišanju DDV, medtem ko naj bi bili evropski posojilodajalci malo bolj fleksibilni glede tega.

Grčija se je februarja dogovorila za štirimesečno podaljšanje finančne pomoči v zameno za predstavitev konkretnih reformnih ukrepov. Prejšnji teden je vlada v Atenah predstavila nov sveženj reform v upanju na sprostitev sredstev, a še ni dobila potrditve EU-ja in IMF-a.