Grški finančni minister Evklid Cakalotos je zatrdil, da bo Grčija septembra začela sodelovati v ECB-jevem programu odkupovanja obveznic in dobila dostop do najugodnejših posojil ECB-ja. Foto: Reuters
Grški finančni minister Evklid Cakalotos je zatrdil, da bo Grčija septembra začela sodelovati v ECB-jevem programu odkupovanja obveznic in dobila dostop do najugodnejših posojil ECB-ja. Foto: Reuters

Po potrditvi v nekaterih parlamentih evrskih držav oziroma v vladah naj bi vse formalnosti za izplačilo potrdili prihodnji teden.

Privatizacija je bila za sirizino vlado ena najbolj kočljivih tem po prihodu na oblast. Da si je zagotovila izplačilo svežih 7,5 milijarde evrov, je zdaj privolila v nadaljevanje privatizacije nekdanjega atenskega letališča Elleniko.

Dolgo odlagan podpis memoranduma o sodelovanju med privatizacijsko agencijo in mednarodnim konzorcijem odpira pot za graditev več kot 900 milijonov evrov vrednega turistično-igralniškega kompleksa, ki naj bi zagotovil vsaj 10 tisoč novih delovnih mest, na dolgi rok pa privabil osem milijard naložb.

V svežnju ukrepov, potrebnih za naslednje izplačilo, je med drugim tudi prenos petodstotnega deleža v telekomunikacijskem operaterju OTE na privatizacijsko agencijo. 40 odstotkov družbe je že v lasti Deutsche Telekoma. Grčija si od privatizacije letos obeta dve milijardi evrov, do leta 2018 pa šest milijard.

Zadnji izvedeni ukrepi so po pričakovanjih dovolj, da predstavniki evrskih članic danes v Helsinkih prižgejo zeleno luč za izplačilo 7,5 milijarde evrov. Nekatere članice - Nemci, Nizozemci in Finci ga bodo nato potrjevali še v parlamentih, formalne postopke pa naj bi evrski ministri in sklad ESM končali prihodnji teden. Tako bi Grčija lahko dobila svež denar še pred nepredvidljivim britanskim referendumom.

Grški finančni minister, ki je v Bruslju, je sicer včeraj za Bloomberg dejal, da bo Grčija septembra začela sodelovati v ECB-jevem programu odkupovanja obveznic in dobila dostop do najugodnejših posojil ECB-ja. To je po mnenju analitikov precej optimistična ocena.

Erika Štular, Radio Slovenija