Fotografija je simbolična: cepilna knjižica za cepljenje proti ošpicam v Nemčiji iz leta 2019. Foto: EPA
Fotografija je simbolična: cepilna knjižica za cepljenje proti ošpicam v Nemčiji iz leta 2019. Foto: EPA

Grški premier Kiriakos Micotakis je v torek že pozval EU k uvedbi enotnega potrdila o cepljenju, saj bi to po njegovih besedah pomagalo sektorju potovanj in turizma, ki ga je pandemija močno prizadela. Da se o tem že pogovarjajo, je ta teden omenil tudi premier Janez Janša.

Ni bilo nepričakovano, da je po vsej Evropski uniji veljavno potrdilo o cepljenju predlagala Grčija – grško gospodarstvo se je lani zaradi omejitev ob pandemiji skrčilo za več kot deset odstotkov, močan udarec je utrpel tudi turistični sektor, ki predstavlja petino gospodarskega obsega.

Grški predlog podpirajo predvsem države evropskega juga, ki so močno odvisne od turizma.

Micotakis je v pismu predsednici Evropske komisije menil, da bi morali ljudem, ki so se cepili proti novemu koronavirusu, omogočiti prosto potovanje po Uniji. To sicer ne pomeni, da bi moralo biti cepljenje obvezno ali pogoj za potovanja, je dodal.

Ursula von der Leyen predlog podpira

Sorodna novica "Cepljenje daje veliko upanja in perspektive za prihodnost potovanj"

V Evropski komisiji so potrdili, da so pismo prejeli, predsednica Ursula von der Leyen predlog podpira, a bodo o njem morali razpravljati voditelji, saj gre za politično vprašanje.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem za nizozemsko televizijo dejal, da je razprava o enotnem potrdilu "zelo primerna", vendar pa je zanj še prezgodaj.

Na vprašanje, ali bodo lahko po Uniji potovali zgolj ljudje, ki bodo cepljeni, je odgovoril, da ne izključuje ničesar. "Vendar vem, da je ta tema zelo občutljiva v številnih evropskih državah," je še povedal.

Da se bo poenotiti težko, kaže tudi razprava o enotnem obrazcu za sledenje potnikom po državah Evropske unije, o katerem so se voditelji dogovorili že decembra, a se le počasi oblikuje.

Kritiki opozarjajo, da je za uvedbo potrdila še prezgodaj, saj cepljenje po vseh članicah Unije ne poteka enako. Potrdilo bi bilo diskriminatorno, saj nimajo vsi državljani Unije enake možnosti, da se cepijo.

Prav tako še ni jasno, so opozorili v Bruslju, ali ljudje tudi po tem, ko so že bili cepljeni, lahko prenašajo virus.

Po besedah izvršnega direktorja farmacevtskega velikana Pfizer Alberta Bourle bo več zanesljivih podatkov o tem predvidoma na voljo februarja.

"Pogojevanje cepljenja z vstopom v državo resen poseg v zasebnost"

Namestnica informacijske pooblaščenke Alenka Jerše je ob tem opozorila, da je obvezno cepljenje ali pogojevanje cepljenja z vstopom v neko državo ter zbiranje osebnih podatkov v povezavi z zdravjem resen poseg v zasebnost, je za Radio Slovenija poročala Martina Tita Mayer. Tovrsten ukrep je treba najprej presojati z vidika sorazmernosti in to presojo bodo morali narediti epidemiologi.

Če pa pogledamo z vidika pravice do zasebnosti, dodaja Alenka Jerše, je v zadnjem letu opaziti nižanje standardov glede zbiranja občutljivih osebnih podatkov. In glede na to, da v povezavi s cepilnimi listi ni še nič dorečenega, je po besedah sogovornice v začetni fazi ključno, da se sledi stroki.