Operaterji lahko sicer po želji ponudijo tudi nižje cene in nekateri so za klice in pošiljanje kratkih sporočil že začeli v celoti odpravljati premije ali vzpostavljati območja brez stroškov gostovanja v določenem predelu Evrope. Foto: EPA
Operaterji lahko sicer po želji ponudijo tudi nižje cene in nekateri so za klice in pošiljanje kratkih sporočil že začeli v celoti odpravljati premije ali vzpostavljati območja brez stroškov gostovanja v določenem predelu Evrope. Foto: EPA
Carinski pregled na hrvaški meji
Ker na mejnem prehodu s Hrvaško ne bo več carinskega pregleda, potnikom ob prestopu meje ne bo več treba prijaviti gotovine, prav tako ne bo več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil in podobno. Foto: EPA
Hrvaška vstopila v Evropsko Unijo

Od danes naprej v EU-ju velja uredba, ki operaterjem določa najvišje mogoče cene za storitve mobilne telefonije, ki jih državljani EU-ja uporabljajo v drugih državah članicah.
Za gostovanje v mobilnih omrežjih so se tako cene prenosa podatkov znižale za 36 odstotkov. To pomeni, da lahko odhodni klici stanejo največ 24 centov na minuto in DDV, dohodni pa največ sedem centov na minuto in DDV. Za pošiljanje kratkega sporočila bo mobilni operater lahko zaračunal največ osem centov in DDV.

Cene 'padajo'
Prihranili bodo tudi turisti, ki počitnikujejo na Hrvaškem, saj bo prenos podatkov skoraj 15-krat cenejši, pošiljanje kratkih sporočil ali klicanje v katero koli drugo državo EU pa bo 10-krat cenejše.

Od 1. julija 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko. EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih, ki so pokrivala le odhodne in prejete klice, prvič uvedla leta 2007. Leta 2009 jih je razširila še na SMS.

Kakšne spremembe prinaša vstop Hrvaške v EU za Slovenijo?
Sicer pa vstop Hrvaške v EU za Slovenijo prinaša kar nekaj sprememb. Na meji ne bo carinskega nadzora, ostaja pa policijski. Za zaposlitev v Sloveniji bodo hrvaški državljani še vedno potrebovali delovno dovoljenje.

Nadzor na meji in carinska kontrola
Na mejnih prehodih s Hrvaško je ukinjena carinska kontrola, ostaja pa policijski mejni nadzor. Potnikom ob prestopu meje tako ne bo več treba prijaviti gotovine, prav tako ne bo več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil in podobno. Carinski nadzor ostaja na mednarodnih letališčih in v pristaniščih, mogoč pa bo tudi na cestah v notranjosti države.

Ker Hrvaška še ni postala članica schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah, policijski mejni nadzor ostaja, kljub temu pa je nekaj sprememb. Slovenija in Hrvaška sta namreč podpisali dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole, tako da je odslej na 30 od 57 mejnih prehodov med državama omogočen hitrejši prestop državne meje s samo enim vstopno-izstopnim preverjanjem.

Davki in trošarine
Potniki s prebivališčem v EU-ju ob nakupu blaga na Hrvaškem niso več upravičeni do vračila DDV-ja, enaka ugodnost je prenehala veljati tudi za Hrvate. Čeprav na meji med Slovenijo in Hrvaško ni več carinskega nadzora, ostaja nadzor nad trošarinskimi izdelki, kot so tobačni izdelki, alkohol in gorivo.

Nepremičnine
Trgovanje z nepremičninami se na Hrvaškem s pridružitvijo EU-ju ne spreminja. Leta 2009 je namreč Hrvaška svoj trg nepremičnin odprla za vse članice Unije, vendar to velja le za gradbene parcele, hiše in stanovanja, medtem ko je Hrvaška tudi po vstopu v EU zadržala prodajo kmetijskih zemljišč, gozdov, otokov, kulturne dediščine. Dan pred vstopom v EU je potekel rok za legalizacijo nepremičnin.

Trg dela
Hrvaški državljani se bodo v Sloveniji še dve leti po vstopu Hrvaške v EU zaposlovali pod enakimi pogoji, kot so veljali do zdaj. To pomeni, da bodo za zaposlitev ali delo v Sloveniji, razen v zakonsko določenih primerih, še naprej potrebovali delovno dovoljenje. Hrvaška je recipročno že omejila dostop do trga dela državljanom Slovenije oziroma vseh tistih članic, ki so omejile dostop hrvaškim delavcem.

Zdravniška pomoč
Obseg zdravstvenih pravic slovenskih turistov na Hrvaškem ali pa slovenskih državljanov, ki na Hrvaškem začasno bivajo, se je razširil. Tujci iz držav EU-ja imajo v času bivanja na Hrvaškem pravico do zdravstvene obravnave, kot jo na Hrvaškem nudijo za svoje državljane na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zdravstvene storitve lahko uporabijo na podlagi evropske kartice zdravstvenih storitev, kot je to veljajo tudi do zdaj.

Registracija vozil
Po vstopu Hrvaške v EU za vožnjo v Sloveniji s prevoznimi sredstvi s hrvaško registracijo ni treba več plačati nobenih carinskih dajatev. Tudi davkov ni treba plačati, ker se odobri oprostitev za največ šest mesecev, če ima posameznik običajno prebivališče v drugi državi članici in uporablja to prevozno sredstvo za zasebno rabo. Kadar pa bo oseba želela v Sloveniji registrirati vozilo, kupljeno oziroma registrirano na Hrvaškem, bo še vedno morala plačati nekatere davke.

Bančno poslovanje
Ker je Hrvaška s 1. julijem postal članica enotnega območja plačil, banke za nakazila zaračunavajo enako kot druge banke v območju SEPA-ja. Hrvaška nacionalna valuta ostaja kuna.

Poslovanje podjetij
Pomembne spremembe so začele veljati tudi za podjetja. Blago, ki bo v Slovenijo prispelo prek hrvaške meje, se bo na primer lahko ocarinilo že na Hrvaškem. Če bo podjetje želelo blago sprostiti v prosti promet v Sloveniji, pa bo moralo ob vstopu v carinsko območje EU-ja začeti tranzitni postopek. Podobno velja za izvoz. Glede trošarinskih izdelkov se bodo morala slovenska podjetja odločiti, na kakšen način bodo poslovala s hrvaškimi podjetji. Gibanje trošarinskih izdelkov lahko poteka v režimu odloga plačila trošarine ali kot gibanje trošarinskih izdelkov, sproščenih v porabo.

Hrvaška vstopila v Evropsko Unijo