Antonis Samaras je v Parizu slišal povsem enako sporočilo kot v Berlinu: čakamo na trojko, ki bo potrdila obveze Grčije. Foto: Reuters
Antonis Samaras je v Parizu slišal povsem enako sporočilo kot v Berlinu: čakamo na trojko, ki bo potrdila obveze Grčije. Foto: Reuters
Samaras v Parizu pri Hollandu

"Ne potrebujemo dodatnega denarja ali druge pomoči. Prosimo le za nekaj časa, da lažje zadihamo," je Samaras ponovil v Parizu, kar je prosil že nekaj ur prej v Berlinu, ko je bil v gosteh pri nemški kanclerki Angeli Merkel. V četrtek sta namreč vodji "motorja Evropske unije" poenotila svoji stališči do Grčije, nato pa sta vsak zase sprejela grškega premierja na obisk.

Vsi čakajo na poročilo trojke
Samaras pri evropskih voditeljih poskuša doseči, da bi rok za dodatne varčevalne ukrepe, ki jih mora Grčija izvesti v zameno za drugi sveženj pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), podaljšali za dve leti. Hollande je ponovil besede Merklove, da bo odločitev o tem vprašanju mogoče sprejeti komaj po poročilu trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF-ja.

V Parizu brez popuščanja do Grčije
Hollande je predsedniški boj v Franciji dobil tudi z obljubo, da se bo osredotočal ne le na varčevanje, pač pa tudi na gospodarsko rast. V primeru Grčije se mu zdi vztrajanje pri obljubljenih ukrepih vendarle nujno. "Grčija mora dokazati kredibilnost svojega programa in pripravljenost njenih voditeljev, da stvar izpeljejo do konca, a na način, ki ga bo prebivalstvo lahko preneslo," je dejal po dopoldanskem srečanju v Elizejski palači.

Zdaj Grčija, Evropska unija, države evrskega območja in ves finančni svet čakajo, kaj bo sklenila trojka.

Oktobra v kamen zapisane obveze?
"Čakamo na poročilo trojke. Ko bomo imeli poročilo, bodo obveze potrjene. Evropa mora narediti, kar je potrebno in nujno. Grško vprašanje mora biti rešeno čim prej. S tem se spoprijemamo že dve leti in pol in ne smemo več izgubljati časa. Čim prej, boljše bo, kar pomeni, takoj po poročilu trojke na oktobrskem vrhu Evropske unije," je dejal Hollande.

Samaras v Parizu pri Hollandu