Uredba bo začela veljati čez dva meseca. Foto: BoBo
Uredba bo začela veljati čez dva meseca. Foto: BoBo
Hrvaški izjema pri uporabi imena teran

Delegirani akt sicer še ni veljaven, saj ga lahko države članice Evropske unije in Evropski parlament v obdobju dveh mesecev po prejemu v vseh jezikovnih različicah z ustrezno večino zavrneta. A za to je potrebna res velika večina, zato je kaj takega malo verjetno. V Svetu EU-ja, ki združuje članice, je za zavrnitev potrebna t. i. super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU-ja, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Delegirani akt, dolg približno tri strani in pol, vključuje tri člene. Prvi opredeljuje omenjene pogoje za omejeno izjemo. Drugi določa, da se lahko vino Hrvatska Istra, proizvedeno pred začetkom veljavnosti te uredbe, trži do prodaje zalog, tudi če ne izpolnjuje pogojev. Tretji pa navaja, da se akt uporablja od 1. julija 2013.

Komisija: Teran je in bo ostal slovenski
"Teran je in bo ostal slovensko vino z zaščiteno označbo porekla, registrirano v EU-ju," so ob sprejetju akta poudarili na Komisiji. To pomeni, da je vino v skladu z obstoječimi pravili EU-ja zaščiteno pred komercialno uporabo tega imena za druga vina, ki ne spoštujejo pogojev, pod katerimi se proizvaja teran s slovenskega Krasa. Teh drugih vin se ne sme prodajati na trgu EU-ja.

Je pa v skladu z evropskimi pravili mogoča omejena izjema za uporabo imena vrste grozdja, ki je enako imenu vina z zaščiteno označbo porekla, če to upravičuje obstoječa praksa označevanja, kot velja v primeru terana, so še pojasnili na Komisiji.

Ministrstvo: Komisija je upoštevala naše pripombe
Na pristojnem ministrstvu so navedli, da je Evropska komisija kljub vsemu delno upoštevala slovenske pripombe, saj "ni ugodila prvotni zahtevi Hrvaške iz maja 2013, da prekliče slovensko geografsko zaščito za teran", poleg tega pa je v delegirani uredbi predvidela tudi dodatne omejitve glede "označevanja sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v Hrvaški Istri, tako da se naziv sorte teran lahko označuje le v istem vidnem polju in z manjšimi črkami kot Hrvaška Istra".

"Komisija je prav tako ponovno potrdila ekskluzivnost uporabe zaščitene označbe porekla za vino teran, pridelano na Krasu. Vino teran tako ostaja samo vino, pridelano na Krasu v Sloveniji," so sporočili z ministrstva. Vztrajajo, da bo Slovenija nadaljevala aktivnosti za ohranitev celovitosti zaščite terana.

Hrvaški izjema pri uporabi imena teran