Del platforme je tudi državljanska pobuda
Del platforme je tudi državljanska pobuda "Resnica o istanbulski". Foto: Reuters

Platformo sestavlja hrvaška parlamentarna stranka Hrast – Gibanje za uspešno Hrvaško, ki je lani zapustila hrvaško desnosredinsko vladno koalicijo, potem ko je hrvaška vlada podpisala konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilja v družini, poznano tudi kot carigrajska konvencija. V saboru ima Hrast enega poslanca.

Zunajparlamentarna Hrvaška konservativna stranka (HKS) ima poslanko v Evropskem parlamentu Ružo Tomašić, ki je v parlament prišla leta 2014 kot predsednica Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS), ki je bila na prejšnjih evropskih volitvah v predvolilni koaliciji z vladajočo hrvaško stranko HDZ.

Del platforme je tudi državljanska pobuda "Resnica o istanbulski", ki je lani neuspešno poskusila organizirati referendum o izstopu Hrvaške iz carigrajske konvencije. V platformi spominjajo, da je referendumska pobuda dobila približno 400.000 podpisov hrvaških državljanov. Podpisnike so pozvali, naj podprejo tudi novo platformo.

Platforma je k podpori povabila slabih 400.000 podpisnikov peticije proti carigrajski konvenciji. Foto: Reuters
Platforma je k podpori povabila slabih 400.000 podpisnikov peticije proti carigrajski konvenciji. Foto: Reuters

Kandidatura na evropskih in hrvaških volitvah

Nova platforma je napovedala, da bo kandidirala na majskih volitvah v Evropski parlament, nato pa tudi na hrvaških parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma konec leta 2020. K sodelovanju so povabili sorodne desničarske in konservativne stranke. Kandidatov za Evropski parlament še niso objavili.

Predsednik Hrasta Ladislav Iličić je dejal, da je hrvaška vlada na čelu s premierjem in predsednikom HDZ-ja Andrejem Plenkovićem "sunkovito zavila v levo" in da ne zastopa hrvaških interesov, ker poslušno izvaja navodila iz Bruslja.

Prizadevanje za onemogočenje Srbije na poti v EU

Poslanec Hrasta Hrvoje Zekanović je izpostavil, da je del platforme tudi prizadevanje za blokado Srbije na poti v članstvo v Evropski uniji, dokler Beograd ne bo plačal odškodnine za agresijo na Hrvaško.

Največje hrvaške politične stranke HDZ, SDP in Živi zid so že potrdile, da bodo na evropskih volitvah imele samostojne volilne liste.