Hrvaška je nedavno napovedala, da bo ekološko-ribolovno cono 1. januarja razširila tudi na članice EU-ja. Foto: RTV SLO
Hrvaška je nedavno napovedala, da bo ekološko-ribolovno cono 1. januarja razširila tudi na članice EU-ja. Foto: RTV SLO
Hrvaška bo uveljavila ERC za članice EU-ja
Janša verjame na dogovor po volitvah na Hrvaškem

Ob tem je dejal, da sam ne namerava biti del nje, in izrazil prepričanje, da rešitev glede uveljavitve ERC-ja ne pričakuje pred hrvaškimi volitvami, lahko pa bi do nje po njegovem mnenju prišli do 1. januarja 2008.

Italijanski Il Picolo je sicer zapisal, da je Italija pripravljena ustaviti pogajalski proces vstopanja Hrvaške v EU, če bo Hrvaška enostransko razglasila ekološko-ribolovno cono, vendar pa je italijanski premier Romano Prodi v sredo v Bruslju opozoril, da morajo težavo v zvezi z napovedano hrvaško enostransko razglasitvijo ekološko-ribolovne cone skupaj rešiti Italija, Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija.

Na vprašanje, ali bi bila takšna odločitev Hrvaške skladna z njegovo podporo nadaljnji širitvi Unije, je dejal, da je bil sam velik zagovornik vstopa Slovenije v EU in zatem tudi Hrvaške.

Slovenija nasprotuje odprtju poglavja o skupni zunanji politiki
Slovenija odprtju teh poglavji ne nasprotuje. Je pa slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel v torek povedal, da ima Slovenija zadržke pri poglavju o skupni zunanji in varnostni politiki, ki pa ga Hrvaška še ni odprla. Rupel je pojasnil, da Hrvaška težave v zvezi z zadržkom Slovenije lahko hitro odpravi, nanaša pa se na nedavno napoved Hrvaške, da namerava 1. januarja 2008 razširiti uresničevanje ekološko-ribolovne cone tudi na članice povezave.

Italijo med drugim skrbi tudi sprejetje zakona o obalni straži, ki bo sestavni del hrvaške vojaške mornarice in bo oborožena. Il Picolo še piše, da so se v preteklih dneh med Slovenijo, Italijo in Hrvaško začeli zaupni pogovori o ekološko-robolovni coni, a kot kaže niso dali nobenega rezultata. Iz tega pa izhaja tudi odločitev Rima, da blokira pridruževanje Hrvaške Evropski uniji.

Milanović: Hrvaška ima enako pravico kot Slovenija in Italija
Slovenija in Italija sta enostransko uveljavili svoji ekološki coni na Jadranu, ne da bi se posvetovali s Hrvaško, za kar sta imeli pravico, meni vodja največje hrvaške opozicijske stranke SPD Zoran Milanović. Enako pa ima tudi Hrvaška pravico, da uveljavi svoj ERC v Jadranu, skladno z mednarodnim in pomorskim pravom.

Hrvaška bo uveljavila ERC za članice EU-ja
Janša verjame na dogovor po volitvah na Hrvaškem