Iran je eden najpomembnejših svetovnih proizvajalcev nafte. Foto: EPA
Iran je eden najpomembnejših svetovnih proizvajalcev nafte. Foto: EPA
Iranski jedrski program

Kot pravijo analitiki, je podražitev črnega zlata posledica stopnjevanja napetosti med zahodnimi silami in enim izmed najpomembnejših svetovnih izvoznikov nafte Iranom.

IRAN VSTAVIL GORIVO V REAKTOR
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes na slovesnosti simbolno vstavil prve v Iranu proizvedene jedrske gorivne palice v reaktor. Gre za palice z 20-odstotno obogatenim uranom, ki so jih vstavili v medicinski raziskovalni reaktor v Teheranu, prišle pa so iz novega jedrskega obrata v Natancu, je objavila državna televizija.

Dogajanje okoli Irana spremlja vse večja zaskrbljenost glede prihodnjih zalog nafte, še opozarjajo analitiki.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v marcu je bilo treba opoldne po singapurskem času odšteti 101,45 dolarja, kar je 73 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se podražile za 60 centov, na 117,95 dolarja za 159-litrski sod.
Iranci poskušali izvesti atentat?
Medtem pa mediji poročajo, da so bili v torek trije izraelski diplomati v Bangkoku tarče poskusa bombnega napada, za katerim naj bi stali trije Iranci.

Eksplozija je odjeknila le dan po tem, ko je v indijski prestolnici New Delhi razneslo eksplozivno napravo pod vozilom izraelskega diplomata. V eksploziji je bila ranjena žena diplomata, ob njej pa še tri osebe. Eksplozivno napravo je pod avtomobilom odkril tudi voznik izraelskega veleposlaništva v Gruziji.

Izrael je krivdo za dogodka v Indiji in Gruziji pripisal Iranu, ta pa vsako vpletenost zanika. Zavrnil je tudi namige, da stoji za poskusom napada na Tajskem.

Iranski jedrski program