Irski premier Enda Kenny je volivce pozval, da na referendumu glasujejo za ratifikacijo fiskalnega pravila. Foto: EPA
Irski premier Enda Kenny je volivce pozval, da na referendumu glasujejo za ratifikacijo fiskalnega pravila. Foto: EPA
Irci odločajo o fiskalni pogodbi

Fiskalni pakt, ki so ga podpisale vse članice EU-ja, razen Češke in Velike Britanije, zavezuje države, da skrbijo za uravnoteženost proračuna. Strukturni primanjkljaj proračuna na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Če ni tako, sledi kazen.

Volišča bodo odprta od 8. do 23. ure, glasove pa bodo začeli šteti v petek. Izide tako pričakujejo šele v petek popoldne.

Čeprav javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo Irci fiskalni pakt podprli, nekateri analitiki menijo, da bi ga lahko tudi zavrnil, saj bi se tako maščevali vladajoči koaliciji, ki je sprejela ostre varčevalne ukrepe. Irski državni primanjkljaj je bil sicer lani 13,1-odstoten.

Irci so že dvakrat pokazali, da se ne strinjajo z uredbami EU-ja
Nekaj več kot tri milijone irskih volivcev je v preteklosti že dvakrat zavrnilo referenduma, ki sta se navezovala na vprašanje pogodb Evropske unije. Leta 2001 je bila to pogodba iz Nice, junija 2008 pa se je zgodba ponovila z lizbonsko pogodbo.

''Pozivam vas, da tudi vi prispevate k prihodnosti države tako, da se udeležite referenduma in v torek obkrožite 'Da'. Da stabilnosti. Da naložbam. Da Irski, ki dela,'' je volivce nagovarjal irski premier Enda Kenny.

Irci odločajo o fiskalni pogodbi