Javnomnenjske raziskave kažejo, da vstop v EU podpira le četrtina Islandcev. Foto: EPA
Javnomnenjske raziskave kažejo, da vstop v EU podpira le četrtina Islandcev. Foto: EPA

Na novinarski konferenci z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem je novi islandski zunanji minister Gunnar Bragi Sveinsson dejal, da je v Bruselj prišel samo zato, da komisijo obvesti o odločitvi islandske vlade in ustavi pristopna pogajanja: "Smo del Evrope in želimo si, da bi naš odnos okrepili na drugačne načine." Ob tem je dejal, da sta bili že v predvolilni kampanji obe vladni stranki proti vstopu v Evropsko unijo.

Füle: Vrata ostajajo odprta
Füle je odločitev Islandije sprejel kot osebni poraz: "Sprejetje te odločitve ni bilo lahko, a pri svojem delu sem profesionalen in popolnoma spoštujem odločitev Islandcev in njihovih izvoljenih predstavnikov," je poročal EUobserver.
Evropski komisar za širitev je islandsko vlado pozval, naj čim prej sporoči svojo odločitev, ali si vendarle želi znova začeti pristopna pogajanja - država je do zdaj zaprla tretjino izmed 33 pogajalskih poglavij.

Vstop v Unijo podpira le četrtina Islandcev
Pogajanja Islandije z EU-jem so se začela leta 2010 v želji, da bi ji članstvo v Uniji dalo večjo gospodarsko varnost, saj je državo leta 2008 pretresla bančna kriza.
Pogajanja z Brusljem je začela socialdemokratska vlada, na aprilskih parlamentarnih volitvah pa je slavila desna sredina, ki je članstvu v EU-ju ves čas nasprotovala.