48-letni italijanski senator Gianluigi Paragone je ustanovil stranko Italexit. Foto: Reuters
48-letni italijanski senator Gianluigi Paragone je ustanovil stranko Italexit. Foto: Reuters

Paragone je stranko ustanovil dva dni po srečanju z glavnim zagovornikom brexita Niglom Farageem v Londonu. Italijan pa je vzoru Farageeve stranke Brexit poimenoval italijansko različico Italexit.

"Ne moremo več biti izsiljevani s strani držav, ki napadajo velik prestiž Italije," je dejal znani senator. Dodal je, da lahko le "resnično suverena država, kot je Britanija," naslovi gospodarsko krizo, ki jo je sprožila pandemija novega koronavirusa.

Italijanska vlada je sicer zadovoljna z izidom nedavnega vrha EU-ja. Premier Giuseppe Conte je v torek dejal, da bo Italija v obliki posojil in nepovratnih sredstev prejela 28 odstotkov od 750 milijard vrednega skupnega svežnja za obnovo EU-ja po pandemiji.

"Drugi želijo spremeniti Evropo, mi jo želimo zapustiti," se je na vrh odzval Paragone, ki je bil za senatorja izvoljen na listi Gibanja pet zvezd, vendar je stranko zapustil, ko je lani oblikovala vlado skupaj s proevropsko levosredinsko Demokratsko stranko (PD).

Evroskeptiki podpirajo Salvinija, ki pa je omehčal retoriko

Sorodna novica Voditelji EU-ja složni: zgodovinski dogovor bo spremenil obraz Evrope

Med Italijani se je v zadnjih letih razširilo nasprotovanje Evropski uniji. Evroskeptiki Unijo krivijo za gospodarsko stagnacijo ter za do Italije nepravično migracijsko politiko. Evroskeptiki so doslej večinoma podpirali skrajno desničarsko Ligo Mattea Salvinija, ki pa je v zadnjem času omehčal svojo retoriko proti Bruslju in območju evra, poroča Reuters.

Paragone je na predstavitvi opozoril na raziskavo javnomnenjskega inštituta Piepoli s konca junija, ki je ugotovila, da bi približno sedem odstotkov Italijanov glasovalo za stranko, ki se bori za odhod iz EU-ja. "Podpora bo samo še rasla, v skladu z lažmi, ki nam jih pripoveduje Evropa," je dejal.

Politični analitik: Največ 40 odstotkov Italijanov podpira izstop
Politični analitik in strokovnjak na področju raziskav javnega mnenja Renato Mannheimer je sicer dejal, da so se stališča Italijanov do EU-ja "močno spremenila v zadnjih nekaj mesecih, čeprav ostajamo država, ki Bruslju najmanj zaupa". V začetku so bili Italijani razburjeni in razočarani, ker se Unija ni bila sposobna hitro odzvati na epidemijo novega koronavirusa v Italiji, vendar je od takrat podpora EU-ju ponovno zrasla, je dejal.

"Večina Italijanov ne želi izstopiti iz EU-ja. Le približno 30 odstotkov – v določenih trenutkih se ta številka poviša na 40 odstotkov – podpira izstop," je dejal za AFP. Se pa nekoliko povečuje odstotek Italijanov, ki podpirajo izstop iz območja evra, je dejal, a dodal: "Ne verjamem, da bi njegova stranka lahko pridobila dovolj podpore za italexit."