Nasmeški pred kamero so bili bolj veseli kot pa opozorila. Foto: EPA
Nasmeški pred kamero so bili bolj veseli kot pa opozorila. Foto: EPA

Neizogibno je, da bodo Slovenci delali vedno dlje in tudi, da bodo imeli nižje pokojnine.

Obljube ministra Bajuka
Prihodnjim upokojencem se ne obetajo lepi časi, če na to ne bomo mislili zdaj. Foto: RTV SLO

Finančni ministri EU-ja so se strinjali, da je Slovenija pokazala boljše rezultate od pričakovanih, a je staranje prebivalstva še vedno dejstvo, ki Slovenijo uvršča med najbolj rizične države v EU-ju na dolgi rok. Javnofinančni izdatki naj bi se v Sloveniji zaradi vse večje starejše populacije izdatno povečali leta 2020.

Resorni minister Andrej Bajuk je priporočilo Econfina, kakor se Svet EU-ja tudi imenuje, ocenil kot v celotni pozitivno. Bajuk še pravi, da je treba v Sloveniji glede staranja družbe začeti odprto razpravo, saj je po njegovem mnenju situacija trenutno nevzdržna.

Svet EU-ja za finančne zadeve in gospodarstvo, v katerem sedijo finančni ministri članic, je pri sprejemu mnenja o programu stabilnosti poudaril, da mora Slovenija zagotoviti dolgoročno vzdržnost javnih financ zaradi staranja prebivalstva, s čimer se soočajo številne članice EU-ja. Minister je opozoril tudi na nizko stopnjo rodnosti in na stanovanjsko problematiko mladih, ki jo Slovenija bolj klavrno rešuje.

EU, Bajuk in Gaspari se strinajo
Ne da pa se ob tem izogniti notranjepolitičnemu prizorišču. Se Bajukova v "celoti pozitivna" ocena priporočil Sveta EU-ja, da Slovenija dosega visoke javnofinančne prihodke in se lahko s tem reši javnofinančnega zloma, zdi logična, ker se s tem Bajuku potrjuje teza, da so bile ocene Banke Slovenije pod taktirko nesojenega kandidata Mitje Gasparija napačne? Naj to kost glodajo politiki, jasno pa je, da se navsezadnje vsi strinajo. Tako EU s to oceno kot Bajuk s svojimi pozivi k odprti razpravi zaradi nevzdržne situacije kot tudi "Gasparijevo" sporno poročilo o javfinančnem zlomu, in sicer da je stanje alarmantno in da bo treba nekaj hitro ukreniti.

Malta v evroobmočje leta 2008
Malta pa je sporočila, da bo svetu ministrov predvidoma predložila prošnjo za vstop v evroobmočje 1. januarja 2008, z vstopom pa bi postala 14. članica evroobmočja.

Svet finančnih ministrov EU-ja (Ecofin) bo, predvsem na pobudo predsedujočega članicam evroobmočja, luksemburškega premierja Jeana-Clauda Junckerja, v prihodnje pozorno spremljal tudi razvoj v povezavi s proračuni članic.

M. K.

Neizogibno je, da bodo Slovenci delali vedno dlje in tudi, da bodo imeli nižje pokojnine.

Obljube ministra Bajuka