Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da je socialnoekonomski razvoj Zahodnega Balkana in njegova integracija v EU osnovnega pomena za celotno Evropo ter da se je kljub trenutni krizi treba zavzemati za zagotovitev politične, ekonomske, pravne in socialne konvergence.

"Zdaj se mora širitveni proces z nadgrajeno metodologijo nadaljevati brez nadaljnjega odlašanja. Odgovorno lastništvo reformnega procesa s strani političnih voditeljev v regiji je pri tem ključnega pomena," je povedal Janša, ki je tudi poudaril, da EU držav Zahodnega Balkana med pandemijo ni pustil samih. Pozdravil je mobilizacijo več kot 3,3 milijarde evrov za regijo in pozval k premišljeni uporabi teh sredstev tako za spopad s samo krizo kot tudi za obnovo po krizi.

Spomnil je, da je veliko članic, tudi Slovenija, državam regije podarilo zdravstveno opremo ali ponudilo druge oblike pomoči tudi na bilateralni ravni, ter poudaril, da mora tudi EU priznati podporo, ki so jo države Zahodnega Balkana namenile članicam.

Sorodna novica Vrh EU-ja: Zahodni Balkan je naša nesporna prioriteta

Ob tem je omenil še zlasti hiter pretok osnovnih dobrin skozi t. i. zelene prometne pasove, ki povezujejo EU in Zahodni Balkan, ter dobavo materiala za testiranje s strani EU-ja, s katerim lahko države Zahodnega Balkana zagotavljajo ustrezna testiranja. Prav tako je opozoril tudi na obojestransko pomoč pri repatriaciji državljanov ter tesno sodelovanje pristojnih zdravstvenih in policijskih služb.

"Vsa ta obojestranska podpora in sodelovanje gre onstran meja pomoči, ki jo lahko Zahodnemu Balkanu nudi kateri koli drugi oddaljeni partner. To zahteva javno priznanje tako znotraj EU-ja kot v državah Zahodnega Balkana," je še poudaril.

Poleg tega je Janša poudaril, da mladi v regiji potrebujejo perspektivo, ki jim ponuja smiselne in produktivne možnosti v njihovih lastnih državah. To pa od EU-ja zahteva, da se osredotoči na oblikovanje primernih ugodnih pogojev, pri čemer morajo ti ukrepi presegati širitev že obstoječih štipendij v okviru programa Erasmus+.

EU mora po Janševem prepričanju kljub vsem izzivom ostati dobro usklajen in dejaven v regiji. Pri tem igrata pomembno vlogo Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik, s katerima bo Slovenija v okviru priprav na predsedovanje Svetu EU-ja tesno sodelovala, so še zapisali v sporočilu za javnost vladnega urada za komuniciranje.

Voditelji držav EU-ja sprejeli skupno zagrebško izjavo