Foto:
Foto:

Kot piše EU-observer, Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska že napovedujejo nekatere politične poteze, vprašanje pa naj bi sprožile tudi na srečanju veleposlanikov Unije v Bruslju.

Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška so že zahtevale, da je treba vprašanje uvrstiti na dnevni red spomladanskega vrha Unije oziroma da bi bilo nujno na vrhu konec marca sprejeti sklepe, s katerimi bi potrdili pomen štirih svobod, med njimi prostega pretoka delovne sile, v EU-ju.

Pretok bistvenega pomena za konkurenčnost
Tudi češki predstavniki zatrjujejo, da se bodo v Pragi na podlagi sestanka veleposlanikov odločili, kako naprej. Kot poudarjajo nove članice, je prost pretok bistven dejavnik pri spodbujanju konkurenčnosti, kar bo tudi ena od tem vrha. Tiskovna predstavnica irskega predsedstva EU-ja Sinead Ryan je že napovedala, da bodo o zadevi govorili tudi na srečanju ministrov, pristojnih za konkurenco, ki bo prihodnji teden v Bruslju.

Komisija pričakuje jasne odgovore
Najbolj naj bi nove članice prizadela odločitev tistih sedanjih članic, ki sprva niso napovedovale omejitev dostopa na trg delovne sile. Največ skrbi sproža odločitev Velike Britanije in Irske, da državljani novih članic dve leti po vstopu držav v Unijo ne bodo upravičeni do socialne pomoči. Takšna odločitev bi lahko bila v nasprotju z določili EU-ja, ki prepovedujejo diskriminacijo na podlagi narodnosti. Evropska komisija čaka na jasen odgovor članic glede predlaganih omejitev, do sedaj pa je to storila le Danska.