Med voditeljema so določena trenja, madžarski premier Viktor Orban med drugim ni podprl Junckerjeve kandidature za predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Med voditeljema so določena trenja, madžarski premier Viktor Orban med drugim ni podprl Junckerjeve kandidature za predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Septembra letos so bili v Budimpešti protesti proti madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Foto: Reuters

"Čeprav ga spoštujem, vidim veliko neskladnosti med njegovimi izjavami in krščanskodemokratskimi vrednotami, na katerih je utemeljena družina EPP-ja. Vsaj dokler nam ne zagotovi, da spoštuje temeljne vrednote in volilni program EPP-ja," je dejal Jean-Claude Juncker v intervjuju za francoski Le Monde.

Dodal je, da je to povedal tudi na septembrskem srečanju voditeljev strank, ki so del te družine, v Salzburgu. Tam sta sicer Orban in njegova stranka Fidesz dobila podporo voditeljev EPP-ja. "Tisk me ne more prisiliti, da izključim Viktorja Orbana," je takrat dejal vodja EPP-ja Joseph Daul.
"Osebno maščevanje"
Tiskovni predstavnik madžarskega premierja Viktorja Orbana Zoltan Kovacs je v odzivu na Twitterju zapisal, da Junckerjeve izjave niso vredne odziva, saj gre le za osebno maščevanje.

Viktor Orban namreč pred štirimi leti ni podprl Junckerjeve kandidature za predsednika Evropske komisije, razlike pa so še vidnejše zaradi migracij, je pojasnil Kovacs. "Nikoli se ne bomo strinjali z njegovim zagovarjanjem priseljevanja," je poudaril.

Orban: Država se ne bo pustila izsiljevati
Pred nekaj dnevi je Evropski parlament potrdil poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so evropski poslanci prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU-ja. "Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda," je poudaril madžarski premier poslancem v Evropskem parlamentu in jim očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU-ju.

"Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve naslednje leto," je še dejal in opozoril, da se bodo evropski poslanci in poslanke s tem odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

Kampanja proti Evropskemu parlamentu
Poročilo o hudih kršitvah demokracije in evropskih vrednot Madžarske je Evropskemu parlamentu predstavila nizozemska poslanka Judith Sargantini (Zeleni), Orban pa jo je takrat označil za antisemitko. Vlada v Budimpešti je šla celo tako daleč, da je namenila več milijonov evrov za kampanjo, s katero je hotela poročilo izničiti.

Madžarska vlada je na uradni Facebookovi strani objavila videoposnetek s fotografijami Sargentinijeve, belgijskega evropskega poslanca Guya Verhofstadta in ameriškega milijarderja madžarskih korenin Georgea Sorosa z glasovnim posnetkom: "Proimigrantska večina v Evropskem parlamentu nas želi utišati, ker svoj narod in Evropo ščitimo z ograjo. Ne pustimo se jim izsiljevati! Zaščitimo Madžarsko!"