Junckerju se ni treba bati za svoj položaj. Foto: EPA
Junckerju se ni treba bati za svoj položaj. Foto: EPA
Papež Frančišek
26 let po papežu Janezu Pavlu II. bo evropske poslance nagovoril papež Frančišek. Foto: Reuters

Nezaupnico Junckerjevi komisiji so po izbruhu luksemburške davčne afere LuxLeaks predlagali evroskeptiki pod vodstvom Britanca Nigela Faragea ob podpori skrajno desnih samostojnih poslancev, zbranih okoli vodje francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Ta hiša znova dokazuje, da je "tempelj evropske hipokrizije", je poudaril avtor nezaupnice, Italijan Marco Zanni iz evroskeptične politične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije ter napadel vseh pet političnih skupin, ki se pobudi ne želijo pridružiti. "Če bi imeli vsaj trohico dostojanstva, bi odstopili," je pozval Junckerja.

Juncker, ki je bil na trenutke videti precej zdolgočasen, je potrdil predanost boju proti izogibanju davkom in se je vprašal o pomenu te pobude. Avtorjem je sporočil, da so očitki, da je prijatelj velikega kapitala, v multinacionalkah sprožili smeh. V parlamentu ga je spremljala celotna ekipa, razen komisarja za digitalno agendo Güntherja Oettingerja. Evropske poslance je pozval, naj pustijo njegovo komisijo pri miru in njega osebno pozovejo k odstopu, če si to želijo.

"Gremo raje nazaj na delo"
Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke, Manfred Weber je predlog nezaupnice ocenil kot nekaj minut slave Faragea in Le Penove ter napovedal, da njegova skupina nezaupnice ne bo podprla. Za vodjo druge največje skupine, evropskih socialdemokratov, Giannija Pittello je nezaupnica "nadrealistična", njena utemeljitev pa seznam žaljivk, ne pojasnil razlogov. "Gremo raje nazaj na delo," je pozval tudi Pittella.

"O tej nezaupnici ne bi smeli izgubiti preveč besed, saj ni nič več kot igrica dveh skupin," je razmere opisal vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt. "Vrnimo se k delu in v četrtek glasujmo proti tej neumni nezaupnici," je pozval. Da nezaupnice ne nameravajo podpreti, so kljub svojim pomislekom glede Junckerjevega ravnanja in razočaranjem nad njegovimi odzivi nakazali tudi v evropski levici in evropski Zeleni ter pozvali k več pojasnilom.

Predstavnik zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov Ryszard Antoni Legutko nezaupnice v razpravi ni izrecno podprl, je pa poudaril, da obstaja "težava Juncker", da začetek ni dober in da ga pojasnila do zdaj niso prepričala.

V razpravi se je danes oglasila tudi Le Penova, ki je med drugim izpostavila, da je Juncker kot vodja boja proti izogibanju davkom tako verodostojen kakor Al Capone kot vodja varnostnega in etičnega odbora.

"Velika je skušnjava, da bi odgovoril le gospe Le Penovi, ki me vselej obsipa z nežnostjo," je odgovoril Juncker, ki je za konec opozoril, da mora vsaka članica prispevati k boju proti izogibanju davkom, ter spomnil na omejeno navdušenje nad njegovimi načrti.

Evropski poslanci bodo o nezaupnici Junckerjevi komisiji glasovali v četrtek opoldne. Za razrešitev mora predlog dobiti dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 parlamentarcev. Parlament nezaupnice do zdaj še ni izrekel. Grozila je komisiji Jacquesa Santerja, ki pa je marca 1999 sama odstopila. Leta 2005 je parlament glasoval o nezaupnici komisiji Joseja Manuela Barrosa zaradi njegovih počitnic na jahti grškega mogotca Spirosa Lacisa.

V torek obisk papeža
Poleg razprave o nezaupnici Junckerju sta osrednji temi zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu še obisk papeža Frančiška in predstavitev več kot 300-milijardnega programa investicij za rast in delovna mesta.

Po napovedih iz Vatikana naj bi jih - z opozorili o ekonomski neenakosti - med drugimi izpostavil tudi papež Frančišek. Jutri bo, 26 let po Janezu Pavlu II., nagovoril Evropski parlament. Priprave menda najkrajšega apostolskega obiska v zgodovini spremljajo izjemni varnostni ukrepi, prerivanja za prestiž in interpretacijo. Za Evropsko ljudsko stranko papež daje močan proevropski signal in spominja na krščanske korenine Evrope, Zeleni na primer pozdravljajo papeževo ambicijo reformirati Rimskokatoliško cerkev.

Nezaupnica proti Junckerju nima možnosti za uspeh
Nezaupnica proti Junckerju nima možnosti za uspeh