Jean-Claude Juncker bi ohranil evropsko perspektivo za balkanske države, ne želi pa, da bi kmalu vstopile v EU. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker bi ohranil evropsko perspektivo za balkanske države, ne želi pa, da bi kmalu vstopile v EU. Foto: Reuters

Juncker je to dejal v intervjuju za ameriški spletni medij Politico. Predsednik komisije pa je ob tem zagovarjal, da Zahodni Balkan potrebuje evropsko perspektivo za zagotovitev stabilnosti v regiji.

"Nisem naklonjen temu, da bi se Zahodni Balkan kmalu pridružil EU-ju. Ampak če tem državam vzamete evropsko perspektivo, bomo še enkrat doživeli enako kot v 90. letih prejšnjega stoletja," je dejal.

Če bi Evropska unija začela razpadati, kot je to pred časom trdil ameriški predsednik Donald Trump, pa bi Zahodni Balkan izgubil evropsko perspektivo, je opozoril Juncker. "V tem smislu je stabilna Evropska unija prvi pogoj, da Balkan ni v vojni. Upam, da (Trump) to razume," je dodal predsednik komisije.

Juncker je poudaril, da Trump že nekaj časa ni ponovil svojega poziva, naj nekatere članice EU-ja zapustijo unijo.

Juncker: Brexit se bo zgodil
O brexitu je Juncker dejal, da je njegovo predvidevanje, da se bo brexit zgodil, čeprav nekateri politiki namigujejo, da Velika Britanija morda nikoli ne bo zapustila Unije. Predsednik komisije je sicer pohvalil stabilnost in rast Evropske unije, priznal pa je, da imajo težave z Madžarsko in Poljsko.