Evropska unija
Jean-Claude Juncker
Juncker mejnih sporov med novimi članicami ne bo več trpel. Foto: Reuters
Andrej Plenković
Plenković je dejal, da bi morali prenehati dramatizirati mejno vprašanje. Foto: Reuters
VIDEO
Voditelji Beneluksa obisk...

Dodaj v

Juncker o arbitražnem sporu: Za to sta odgovorni Hrvaška in Slovenija

Komisija v sporu ponudila pomoč
6. februar 2018 ob 10:36,
zadnji poseg: 6. februar 2018 ob 14:06
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

"To je dvostranski problem, a tudi problem Evropske unije. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni," je o arbitražnem sporu med Slovenijo in Hrvaško povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Hkrati je zagotovil, da nobena država z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. "Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

Plenković: Najti moramo kompromis
Hrvaški premier Andrej Plenković je na pogovorih z evropskimi poslanci, s katerimi razpravljajo o prihodnosti EU-ja. Gre za serijo razprav s parlamentarci, ki jih je na januarskem plenarnem zasedanju začel irski premier Leo Varadkar. Plenković v govoru ni omenjal spora o meji s Slovenijo, se je pa odzval na pripombe v razpravi.

Kot je poudaril, Slovenija in Hrvaška do zdaj nista imeli konfliktov, kar je redkost v regiji. "Moja vlada je odprta in pripravljena na rešitev na način, ki bi bo koristila obema državama," je dejal in dodal, da je to predlagal tudi slovenskemu premierju Miru Cerarju.

Spomnil je, da se je Hrvaška umaknila iz arbitražnega procesa. "Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe državi. Na to smo pripravljeni, a ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu," je dejal. Kot je dejal, problema med državama ne bi smeli prenašali na državljane, konkretno na ribiče. "Z nekaj potrpežljivosti, s kančkom razuma in brez enostranskih potez, ki bi povzročale napetosti, lahko najdemo rešitev," je še dejal. Ob tem je dejal, da je tudi med drugimi državami članicami veliko nerešenih dvostranskih vprašanj, ki nikoli ne pridejo na mizo Evropskega sveta.

Juncker: Hrvaška in Slovenija morata rešiti problem
Po koncu govora se ga je dotaknil predsednik EK-ja Juncker in znova pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti morata ta problem," je ponovil. Komisija je po njegovih besedah že ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej.

Tajani: Naša naloga je zbližati državi
O sporu med Slovenijo in Hrvaško je Plenković govoril s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem. Kot je na tiskovni konferenci dejal Tajani, si prizadevajo najti dobro rešitev, Plenković pa je ponovil pripravljenost na dialog in nasprotovanje enostranskim potezam.

Tajani je po parlamentarni razpravi o prihodnosti EU-ja s hrvaškim premierjem dejal, da je treba pri iskanju rešitve problema meje med Slovenijo in Hrvaško spoštovati pravila, da pa si prizadevajo tudi za boljše sodelovanje med državama. "Želimo rešiti težavo, ne povzročiti spopada med državama. Naša naloga je zbližati državi, ki se ne strinjata," je še dejal Tajani.

Plenković je ponovil, da bi morali prenehati dramatizirati vprašanje. "Bistvo problema so različna stališča. Slovenija želi implementacijo, Hrvaška je z razlogom in ne iz dolgčasa izstopila iz arbitražnega sporazuma pred več kot dvema letoma in pol. Kot sosedna in prijateljska država ponujamo način za dvostranski dogovor, ki bi pomiril stališča dveh držav," je še dejal hrvaški premier.

A. S., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Funky_funky
# 06.02.2018 ob 10:46
Lapanje brez vsebine
Lukas
# 06.02.2018 ob 10:55
Juncker, kje ti živiš?! Problem je rešen s sodbo mednarodnega sodišča. V kolikor pa si mnenja, da sodb mednarodnih sodišč ni potrebno upoštevati, potem pa jasno in glasno to povej, da vemo kako postopati v primerih varčevalcev, NLB, elektrike iz KK... sam tok, da pač vemo, da si lahko sami izbiramo kdaj ja in kdaj ne. Pis, ljubav, bok!
no72
# 06.02.2018 ob 10:51
G. Juncker, vsaj toliko kot Hrvaška in Slovenija ste odgovorni tudi vi osebno!

Ponovno poslušamo zgolj vaš blef:
Brez zadržkov je bil sprejet pogoj Slovenije do Hrvaške za spoštovanje odločbe AS kot pogoj za vstop v EU, sedaj pa ste vi tisti, ki se nad tem sprenevedate!

Ne vem, da bi Evropska komisija ponudila kakšno konkretno pomoč, še en blefer Timmermans ni naredil popolnoma nič, razen, da je trosil nebuloze....

Dobro tudi veste, katera država na Balkanu je glavni krivec, da se meje ne morejo urediti. Vi pa se poniglavo sprenevedate in namesto, da bi pritisnili na Hrvaško, grozite državam Zahodnega Balkana, da ne bodo sprejete v EU!!

Lepo, lepo, vsaj enkrat naredite kakšno konkretno potezo in upravičite najmanj 50 mesečnih čukov za gretje vašega fotelja v Bruslju!

Prepričan sem, če bi danes namesto lani prišel v Slovenijo, bi bil izžvižgan!
Semedelčan
# 06.02.2018 ob 10:59
"Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster. Priznanje, da so ga Hrvati nategnili. Njega in nas.
Lukas
# 06.02.2018 ob 11:07
Saj Slovenija je to želela rešiti PRED vstopom Hrvaške v EU, pa ste pritiskali na nas in grozili z vseh strani, da smo morali popustiti. Sedaj ste v EU dobili državo, ki mentalno ne bo NIKOLI Zahod, in vas bo nategnila, kjerkoli bo le lahko. Za vso to kalvarijo je najbolj odgovorna prav EU, s podporo ZDA!
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 10:51
Ja, in? Sej to že vsi dobr vemo....??
Al primi za lopato, pa kaj nared, al pa nazaj u kot sedet pa tiho bit.
roka1
# 06.02.2018 ob 10:53
Ostanejo samo tožbe. tožbe, tožbe...
oliva
# 06.02.2018 ob 11:01
"Hkrati je zagotovil, da nobena država z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. "Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster."

Torej?
To je bistvo.

Zato je opletanje z 'dvostranskostjo' mimo; mi spoštujemo odločbo.
oliva
# 06.02.2018 ob 11:06
"O kakšnem sporazumu to Juncker???? Gre za SODBO sodišča in o njej se nimamo kaj sporazumevati !!!!!"

Tako je, tovrstno sporazumevanje je mimo, lanski sneg.
REsnica
# 06.02.2018 ob 10:55
Vodji socialdemokratov in liberalcev pa sta za razliko od janševega somisljenika junckerja jasno izrazila pričkaovanje, da bo hrvaška spoštovala odlocitev arbitraznega sodisca, oziroma da bosta državili spor resili na temelju arbitrazne odlocitve.

Znimivo da jansevi politicni somisljeniki precej blizje hrvaški m staliscem, sam jansisti v eu parlamentu pa tiho ko miske.
Zjesenic
# 06.02.2018 ob 10:56
Bravo Junker. Hitro z Barbiko v vlakec.
opusdei
# 06.02.2018 ob 11:05
Bla bla bla.
Dvojna merila!
GoodFella
# 06.02.2018 ob 11:08
Se pravi, je za Evropsko komisijo sprejemljivo, da se sodb ne spoštuje. Imamo sodbo, a naj se še naprej pogajamo, o čem? Da še na morju prepustimo vse Hrvatom, tako kot so z arbitražo vse dobili na kopnem. Samo tožbe, blokada Schengena, Evra, OECD in striktno vztrajanje pri izvajanju podpisanega, če bomo tu popustili, potem ne bomo nikoli imeli urejenega mejnega vprašanja pa še marsičesa drugega.
Krimsky
# 06.02.2018 ob 11:02
Ljubezni ni mogoče izsiliti …
~
… lahko sicer izsilimo seks, a to je posilstvo.

Ljubezen si lahko poskušamo zaslužiti, npr. tako, da bi tistih 6,8 M$ namesto za arbitražo namenili za obmejne piknike … da bi obmejci v dobrem duhu lažje reševali vsakodnevne težave.

A to priložnost smo že zapravili, ostane nam zgolj »Kamor je šel bik, naj gre pa še štrik«, … in odvetniki imajo radi take stranke
KLIPAN
# 06.02.2018 ob 10:53
Krščanski demokrat Juncker se je spet izkazal.
K_ris
# 06.02.2018 ob 11:08
Dobro je plačan, da ne pove nič ...
dimmukomun
# 06.02.2018 ob 10:55
A to je ta k šlata pa kušuje ljudi bresramno pred kamerami ?Kaj se more dogajati šele brez kamer.
internazionale
# 06.02.2018 ob 11:15
Juncker je v enem zamahu ubil dve muhi:
1) slo je dobila po p...
2) hrvatom je v roke dal aduta za držanje ostalih balkancev za j....
ni maitre
# 06.02.2018 ob 11:08
"Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.
Otišo si, sarmu probo nisi...pa to.
RibičIČ
# 06.02.2018 ob 12:58
EK je sita Slovenije in Hrvaške. Hrvaški to trenutno ustreza, Sloveniji pač ne. Slovenska zunanja politika res niza uspeh za uspehom.
SpicyWeiner
# 06.02.2018 ob 11:19
Lukas
Slovenija se mora veliko bolj angažirati pri edini zaveznici, ki jo sploh imamo in ima neko težo...to je Nemčija.


Nemčija ima trenutno precej večje probleme, kot pa je reševanje meje v nekem malem zalivu, za katerega še nihče v EU nikoli ni slišal. Pa že to, da je nemčija še edina zaveznica slovenije znotraj EU, pove dosti o naši zunanji politiki. Očtino se politika približevanja Rusiji, Sloveniji ni preveč izplačala. Kdo bi si mislil.
oliva
# 06.02.2018 ob 11:09
"Rabimo ukrep na morju, resen incident, potem se bo Juncker zganil."

Nič takega ne 'rabimo'.
Mi se obnašamo in se bomo obnašali dostojno in dostojanstveno, a odločno.
Tehnično.
Ne čustveno (incidenti so čustveni in še politično motivirani iz raznih koncev, ne v korist Sloveniji).
Ivan Ivanovič
# 06.02.2018 ob 17:39
So pa "brihtni" ti predstavniki Evropske komisije. Najprej prisilijo Slovenijo, da opusti veto na sprejem Hrvaške (arbitražni sporazum se je, predvsem po naši krivdi, pokazal za slabo zavarovalno polico), ki edina noče urediti mejnih sporov s sosednjimi državami, nato pa določi, da je ureditev mejnih sporov pogoj za sprejem novih držav v EU. Kakšne možnosti pa imajo porti Hrvaški??? Ta bo pa lahko blokirala, kar Slovenija ni smel????
Če bi bili resni, bi vedeli, da je ključ do rešitve mejnih sporov na Balkanu ta, da se Hrvaški vzame glasovalne pravice in zamrzne črpanje EU sredstev dokler ne uredijo mejnih sporov s Slovenijo, Srbijo, BiH in Črno Goro!!!!
webman
# 06.02.2018 ob 11:28
Pa kaj se toliko obremenjujete s Junckerjem.
Problem moramo rešiti sami. Turistična sezona prihaja, pogovori o vstopu v OECD, Euro območje, Schengen itd. Vse karte imamo, samo naučiti se moramo igrati na dolgo obdobje...
Zaletavanje v stenov tem primeru ne velja nič.
svabo
# 06.02.2018 ob 12:57
Kakšen čudovit dan! Pa ne iz Mad Maxa, temveč iz solarija ane g. Predsednik. Vse skupaj še posebej pa najbolj izpostavljene v tej zgodbici o bantu državici je lahko samo še sram, ko se je velika zgodba o določitvi meje končala na prekrškovnih postopkih dveh držav, ki se tičejo plovbe po zalivu. To da je ta nora država zbanalizirala vprašanje meje na širino nekaj sto metrov morja v Piranskem zalivu je norost in pomanjkanje vizije, ki tako bolno seka iz celotnega delovanja države po osamosvojitvi. Na koncu koncev pa morajo stati mirno in poslušati, kako je arbitražni sporazum, kot akt mednarodnega prava pač postal problem dveh držav. Hkrati pa je ta ista komisija ministrirala podpisu sporazuma, ki je bil osnova za priznanje Hrvaške. G. predsednik nategnili so te bolj kot nateguješ kožo na obrazu.......
gesan
# 06.02.2018 ob 12:46
TA EU je popolnoma nesposobna tvorba!
Niti te svoje lastne zarukane šengenije ne znajo določit!
oliva
# 06.02.2018 ob 11:05
@Krimsky, za bivanje s sosedom ne rabiš ljubezni, je dovolj normalen odnos, postavitev stvari na svoja mesta pa ga med drugim lahko omogoča.
Prej se doreče in uredi, prej bo prišlo sprijaznjenje in prilagoditev.
Grob
# 06.02.2018 ob 17:45
Slovenija ne bi nikoli nikdar smela hrvaški dovoliti vstop v EU in non stop poudarjati ta aspekt da ima Hrvaška ozemeljske težnje po slovenskem ozemlju(npr. Sloveniji onemogočit prost dostop do odprtega morja... Ali si noben nas politik ni spomnil ta aspekt hrvaških teženj poudarjati v nedogled.. To počne Grčija napram Makedoniji... Grki Hrvati se gre jo goebels taktiko(100krat izreči laž in postala bo resnica).. Tega se naši ne znajo posluževati napram Hrvatom.. Ker to je Edina taktika ki je uspesna
apollo11
# 06.02.2018 ob 13:41
@olivia

Ja draga dvolicna Olivia, najprej pozivas na enotnost, potem pa sama zacnes deliti ljudi po svoji ideoloski lestvici. Ja super res.
Druga zadeva je popolna odsotnost nekega realnega razmisljanja, mi nimamo pojma kaj je real politik. In potem sami na svojem dvoriscu tisčimo glavo v pesek.
Pri nas se popoljuva vse kar diši po Zahodu, Eu, Nato, kapitalizmu.....zdaj pa od istih zahtevamo, da stopijo na naso stran. Ja tezka bo.
Ja, Karel Erjavec je velik skodljivez, katastrofa kaj je naredil iz zunanje politike. Glavni krivec, da smo v mednarodni politiki osamljeni in brez zaveznikov.
Simba
# 06.02.2018 ob 13:40
"To je politicna realnost. Popoln poraz slovenske diplomacije, Erjavec vse zavozil, "

oliva: "Ma f*** off s takimi, kaj trajbate to, če NI bilo odločilno za postopek-"

Ker je na polno lape odpiral po radijskih oddajah in se hvalil da ima informacije o ugodni rešitvi arbitraže, da je svojim podrejenim naročil da naj komunicirajo z arbitri (ali pa ti mogoče misliš da sta to na svojo pest delala? si res tako naivna?)....

Kaj the f*** off s takimi?! Kaj tebi ni jasno? Tip je neposredno odgovoren za izgovore hrvatarjev da ne priznajo arbitraže!!

Kaj od tega tebi ne klapa?!
Kiklop
# 06.02.2018 ob 12:28
Ne vem, a nihče ne razbere, kakšen (tragičen) in (do Slovenije dokončno brezobziren) sopomen prinaša Junckerjeva izjava? Meni zvonijo vsi alarmi...!
Namreč: arbitraže v njegovi izjavi, kot da je sploh ni bilo. To da je nek dvostranski "problem", no pa tudi malo problem EK, ker se dve članici EU nekaj prepirata. Pomeni, EK se ne bo sploh postavila za brezkompromisno implementacijo AS ampak bo zadevo iz dneva v dan bolj tlačila nazaj na bilateralo. Zame je to alarm nad alarmi, sedaj pa je res RES že čas, da se najodgovornejši za zadevo: Pahor, Erjavec, še kdo - povejo, kakšen je plan B? Da se bomo pustili, oprostite, do konca na suho...? Mar ni nikomur jasno, da se bo zadeva končala - zagotovo tragično za oba naroda?
Mar ni čas, da se pokliče EK in njenega predsednika na TAKOJŠEN obisk regije in dokončen odgovor glede zadeve?
Briga me, ali jih briga en x zaliv ali en, DOLŽNOST EU in EK je, da se zadeve loti, čeprav jim to morda ne diši - na korekten način. Al pa naj profesor Kakšen-fantastičen-dan-je-danes pove, kake so bile zaveze pogajalcev ob slovenskem vstopu v AS.
2. Če pa vse skupaj res ne deluje več... ali ni čas, da bi Slovenija resno razmislila o tožbi in/ali izstopu iz EU? Ali smo že tako globoko prodani, da bomo samo še hlapčevali?
Lukas
# 06.02.2018 ob 11:14
Slovenija se mora veliko bolj angažirati pri edini zaveznici, ki jo sploh imamo in ima neko težo...to je Nemčija. Stvar je rešljiva zelo hitro, v kolikor bi prišel resen opozorilni klic iz Berlina v Zagreb. S komisijo pa ne bo nič, saj to je jasno. In pa seveda tožba ter blokada vsega možnega.
džeko
# 06.02.2018 ob 11:13
saj to je Evropa hotela, sedaj pa naj Evropa to reši.
Dokler se ne reši meja s Hrvaško se v EU blokirajo vse odločitve !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pol pa naj lapajo...
cairns
# 06.02.2018 ob 17:46
Plenković je dejal, da bi morali prenehati dramatizirati mejno vprašanje.

V prevodu pomeni da se zadeva čimprej in potiho pomete pod preprogo.

Mi pa ne bomo tiho. Slovenski EUparmalentarci bi morali sedaj na ves glas na vsakem plenarnem zasedanju zahtevati razpravo in zahtevati sankcije zoper hrvate.

Če ne vedo kako naj si pogledajo Nigela
https://www.youtube.com/watch?v=tQjWV9Bhc0g
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 11:32
"Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

Bravo Hrvaška. Dve muhi na en mah: "Nadmudrili" so EU & zaj*bali vzhodne sosede, ki jim bo HR krojila mejo in članstvo v EU. Kakšni carji.
semaino
# 06.02.2018 ob 11:12
Nauk zgodbe je, da je Pahor popolnoma operativno nesposoben clovek, ki lahko uspe in je izvoljen samo s strani operativno nesposbnih ovck oz so njegovi nasportniki bili tako mocni predstavniki zla, da smo v Pahorju videli "resitelja" drzave.

Ogabno kaksna scena ta Slovenija.
Zatarra
# 06.02.2018 ob 15:35
Jaz sem bil na tedanjemu referendumu ODLOČNO PROTI arbitražnemu sporazumu. Točno tudi vem, KAJ in KATERI slovenski politiki so s tem obljubljali oziroma še več - ZAGOTAVLJALI! (In že to je bilo za Slovenijo nespejemljivo!) Spomnim se tudi, kdo od mojih znancev in znank je glasoval za arbitražni sporazum. Že takrat sem imel o njih svoje mnenje... Danes se povezanim zgodbam, dogajanjem in osebkom zgolj cinično smejim, kolikor jih sploh spremljam, kar sicer skoraj ni omembe vredno...
Damoklej
# 06.02.2018 ob 14:52
Plenković ti me lahko povabiš na svoj najboljši vikend na Jadranu, pa ti sporočam da že 20 let na Hrvaško ne hodim. So drugi kraji s prijaznejšimi ljudmi. Pa še cenejši so.
FemShepard
# 06.02.2018 ob 13:09
@Tupavimaross

če bi ta spor bil med Srbi in Hrvati in bi Srbi bili trenutno
v naši koži, mi verjemi, da bi sleherni hrvaški čoln ali pač
križarka, letalonosilka... bila isti hip potopljena, ko bi
prevozila tisto črto, ki jo je sodišče tako jasno začrtalo


Smo videli 95 to vase famozno srbsko junastvo. Ko naletite na malo bolj enakovrednega nasprotnika vsi na traktorje in vozi misko "pravac BG"
ZETAC
# 06.02.2018 ob 11:55
Juncker pooseblja Evropo in ne si zatiskat oči, podobno razmišljajo ostali evropski funkcionarji. Težko razumem tudi tiste pri nas, ki se sklicujejo na pravo, tožbe, ipd..., kot da ne bi vedeli, da je v mednarodnih odnosih moč in strateški inetres pred pravom. To nam daje vedeti tudi Juncker s tem pričakovanim obnašanjem. Tudi če bi bil kdo drug na njegovem mestu, bi dobili isti odgovor. Strateška napaka je bila, da so naši politiki dovolili hrvatom vstop v EU,pred priznanjem prostega dostopa SLO do odprtega morja. To je bila brez dvoma zamujena zgodovinka priložnost za SLO, da kaj doseže v sporu s hrvati..
spicy
# 06.02.2018 ob 11:43
Juncker o arbitražnem sporu: Za to sta odgovorni Hrvaška in Slovenija

Nam menda pravijo, da je to le še stvar implementacije in ne dvostransko vprašanje ?

Komisija je po njegovih besedah že ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej.

Mar ni naša vlade dejala, da smo zaprosili za pomoč tudi EK ?
Kot, da bi bral rumeni tisk, dveh različnih tabloidov.
Epafrodit
# 06.02.2018 ob 11:24
"To je dvostranski problem, a tudi problem Evropske unije. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni," je o arbitražnem sporu med Slovenijo in Hrvaško povedal..."

To pomeni: Arbitražna sodba je izdana vi pa se je.ite med seboj kolikor vam paše. Tisti okrog pa bomo gledali če lahko iz tega potegnemo kakšen hasek za nas.
ni maitre
# 06.02.2018 ob 11:24
Problem je samo v političnih glavah, ker ga oni ustvarjajo zato, da opravičijo svoj obstoj. Ljudje, ki živijo ob obeh straneh meje bi to že zdavnaj rešili in to v parih dneh.
Simba
# 06.02.2018 ob 11:18
semaino: "Kako v pogodbo niso vnesli clena, da odstop od sporazuma in sodbe lahko dovoli samo sodisce samo, "
Ker ne rabijo, ker je sama arbitraža obvezujoča.

Kaj ti pomeni ta beseda?
abi normal
# 07.02.2018 ob 08:12
Ni Slovenija odločala ,ali se bo arbitražni postopek nadaljeval ali ne ,ampak sodišče. Ta stavek bi moral zadostovati in bi ga bilo treba večkrat poudariti.
Nekako tega soseda ne razume. Tale kekec Juncker pa tudi ne.
EU je hinavska tvorba.

Odgovorna je Hrvaška in EU. Za nas je zadeva pod rešeno.
johnsmith
# 07.02.2018 ob 07:48
Juncker bi moral odstopiti, ker ne priznava sodišča. Kje so naši evro poslanci, da zahtevajo odstop??? Aja, gor smo poslali brezjajčnike, ki skrbijo zgolj za lastno rit.
Sneguljčica
# 06.02.2018 ob 15:08
@ Palpatine
# 06.02.2018 ob 11:32
"Igrice, da bomo te težave rešili, potem ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster.

"Bravo Hrvaška. Dve muhi na en mah: "Nadmudrili" so EU & zaj*bali vzhodne sosede, ki jim bo HR krojila mejo in članstvo v EU. Kakšni carji."


Niso Hrvati nič "nadmudrili" EU, ampak so to naredili v sodelovanju z EU, in niso carji, ampak pokvarjenci, ki se ne držijo dogovorov, ki so jih podpisali.

Vzhodni sosedi, če so pametni, ne bodo dovolili, da bi jim Hrvaška krojila meje z izsiljevanjem glede vstopa v EU, saj se članstvo v EU itak ne splača, tako pa bodo imeli krasen izgovor, zakaj se ne včlanijo, ko jih bodo EU in zahodni "zavezniki" SILILI v EU.

Kar se pa nas tiče, bolj ko bomo ritolizniško klečeplazili zahodu, slabše bo. Oni se ravnajo po svojih interesih, s hlapčevanjem pa lahko "pridobimo" samo še večje nespoštovanje do nas. Naša politika ni preveč proruska, ampak premalo. Za nas edina rešitev odhod iz EU in Nata.
dule1968
# 06.02.2018 ob 14:36
Maribor 4477 ne vem kaj ti bereš , vendar Slovenija ni goljufala pri arbitraži.To je ugotovilo tudi arbitražno sodišče.Res pa je , da je bila nepravilnost , ko sta arbiter in naša odvetnica govorila o primeru.Kar pa ni vplivalo na razodbo sodišča.Ni bilo nikakršnega vplivanja na gradivo , ki je bilo uporabljeno pri razsodbi.Če obstajajo dokazi o nasprotnem , jih Hrvaška lahko predloži in v tem primeru bi imela prav glede arbitraže.Hrvaška v bistvu trdi , da je Slovenija vplivala na vse sodnike, ki so bili v senatu pri arbitraži. Ti so bili izbrani tudi s strani Hrvaške ob začetku sojenja.Tako trdite je pa treba dokazat in ne le obsojat brez dokazov.
Enakost za vse
# 06.02.2018 ob 14:20
Juncker: To je dvostranski problem, a tudi problem Evropske unije.

Seveda je problem EU, saj je EU takrat pritisnila na Slovenijo, da dovoli vstop v EU, ko je Slovenija zahtevala, da se najprej uredijo meje, predvsem morska, ki NIKOLI ni bila v Jugoslaviji določena, Hrvati pa so jo enostransko postavili na sredino Piranskega zaliv, pa še preimenovali so ga v Savudrijsko valo, kar na starih pomorskih zemljevidih iz Jugoslavije, niti med leti 1991- 2001. Šele po zavrnjenem sporazumu [/b]Drnovšek- Račan so Hrvati enostransko določili mejo po sredini zaliva, čeprav v sporazumu piše: Godine 2001 su premijeri Račan i Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom. In sedaj Plenković: trdi, da moramo najti kompromis v dvostranskih pogovorih. Potem pa kar predlagajmo Junckerju, da se iz naftalina potegne sporazum Drnovšek - Račan in da je Slovenija pripravljena TAKOJ sprejeti vse dvostransko dogovorjene elemente iz tega sporazuma. Ali pa naj Hrvati enkrat povejo, da ne sprejemajo niti dogovorjenega sporazuma.
ZETAC
# 06.02.2018 ob 14:12
Strašni silni minusi na to, da moramo skup držat. :o)

Da moramo skup držat se strinjam, kar pa še ne pomeni, da bi morali biti tudi vsi tako naivni in verjet v to, da nas bo Evropa podprla v tem sporu, eno so interesi velikih, drugo pa mednarodno pravo, ki se ni nikoli spoštovalo, če ni bilo v prid tem "velikim" in brez veze si je delat utvare, da je danes drugače.
Kazalo