Zadovoljna britanska premierka in predsednik Evropske komisije po naporni noči pogajanj. Foto: Reuters
Zadovoljna britanska premierka in predsednik Evropske komisije po naporni noči pogajanj. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May in predsednik Jean-Claude Juncker sta po napornih pogajanjih potrdila sklenitev dogovora. Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May si lahko oddahne: narejen je pomemben preboj. Foto: Reuters
Karl Erjavec
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je kompromis pozdravil in poudaril, da Slovenija zagovarja tesno sodelovanje z Veliko Britanijo tudi po izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters
Napredek glede brexita 533 dni po referendumu
Načelni dogovor Londona in Bruslja glede brexita

"Komisija se je ravnokar formalno odločila, da bo Evropskemu svetu predlagala, da je bil narejen zadosten napredek glede pogojev ločitve," je dejal Juncker in dodal, da je dogovor z Veliko Britanijo kompromis. "Naredili smo preboj, ki smo ga potrebovali." Ob tem je dejal, da so bila pogajanja za obe strani zelo zahtevna, a je bil storjen zadosten napredek za takojšen začetek druge faze pogovorov. "Prepričan sem, da bo sedemindvajseterica odprla novo fazo pogovorov." Bruselj in London se bosta tako, če bodo zeleno luč prižgali še voditelji EU-ja na vrhu prihodnji teden, lotila pogajanj o prehodnem obdobju in odnosu po formalnem izstopu.

Britanska premierka je v prvi izjavi po sestanku dejala, da je današnji dogovor občutno boljši v primerjavi s ponedeljkovimi pogovori, na vrhu EU-ja prihodnji teden pa pričakuje sklenitev dogovora. "Želimo globoko in posebno partnerstvo z EU-jem," je dejala Mayeva. Ob tem je napovedala, da bodo britanska sodišča upoštevala pravice državljanov EU-ja, finančno poravnavo, ki jo bo plačala EU-ju, pa označila kot pravično za britanske davkoplačevalce. "Zagotavljamo, da ne bo ostre meje na Irskem, ohranili bomo ekonomsko in ustavno integriteto Združenega kraljestva," je še dejala. Štirje milijoni državljanov držav članic EU-ja, ki živijo v Veliki Britaniji, bodo "še naprej lahko živeli kot do zdaj", kar jim bo zagotovila tudi britanska zakonodaja.

Tiskovni predstavnik Mayeve je nekaj ur po sprejemu dogovora sporočil, da pričakujejo, da bo država plačala od 40 do 44 milijard evrov finančne poravnave ob izstopu.

Dogovor je bil blizu že v ponedeljek, a ga je preprečilo nasprotovanje severnoirskih unionistov (DUP), ki Theresi May zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja stranke Arlene Foster je dogovor danes sicer podprla, a je dejala, da bo treba nekatere njegove vidike še preučiti.

Že predtem je dejala, da je Velika Britanija občutno spremenila svoj predlog besedila o dogovoru. "Zadovoljni smo, da vidimo te spremembe, kajti zame to pomeni, da ni rdeče črte za Irsko morje, prav tako pa imamo jasno potrditev, da gre za izstop celotnega Združenega kraljestva iz Evropske unije, enotnega trga in carinske unije," je dejala za Sky News. Ob tem je dejala, da so še vedno odprta posamezna vprašanja, za katera bi si želeli, da bi nanje že imela jasnejše odgovore, toda zanje je zmanjkalo časa.

Nicola Sturgeon: Vrag se skriva v podrobnostih
Škotska premierka Nicola Sturgeon je dejala, da bi morali Škotski in drugim regijam omogočiti, da uveljavljajo posebna pravila, tako kot Severna Irska. Pozdravila je dogovor, a je ob tem opozorila, da se "vrag vedno skriva v podrobnostih, stvari pa bodo šele zdaj postale zares težke". Na Twitterju je zapisala: "Če pride do brexita (želim si, da ne bi), je edina smiselna možnost obstanek na enotnem trgu in v carinski uniji. In posebni dogovori za Severno Irsko morajo biti na voljo tudi za druge."

Tusk: Pripravljeni smo na pogajanja o prehodnem obdobju
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je voditeljem držav članic že poslal osnutek smernic za pogajanja o trgovinskih vprašanjih. Kot je dejal, so zdaj sicer najprej na vrsti pogajanja o dveletnem prehodnem obdobju. Glede tega je tudi dejal, da Velika Britanija ne bo sodelovala pri sprejemanju odločitev EU-ja v tem obdobju. Kot je dejal, se mora London zdaj izreči glede tega, kako si predstavlja prihodnje odnose z EU-jem, potem ko bo zapustil enotni trg in carinsko unijo. Današnji preboj je označil kot osebni uspeh britanske premierke, ob tem pa opozoril, da je največji izziv še pred nami. Ocenil je tudi, da "je ločitev težka, še veliko trši oreh pa je vzpostavitev novega odnosa".

Na srečanju sta bila oba glavna pogajalca - David Davis na britanski strani in Michel Barnier, ki je vodja pogajalske skupine na strani EU-ja. Evropska komisija je potrdila, da so evropski, britanski in irski pogajalci trdo delali vso noč, da bi dosegli dogovor. Najtrši oreh so pravice državljanov, finančna poravnava in meja na irskem otoku.

Barnier je dejal, da mora biti dogovor o umiku Velike Britanije iz EU-ja pripravljen do oktobra prihodnje leto, ob tem pa dodal, da Velika Britanija ne bo plačala EU-ju več in prej, kot če bi bila članica EU-ja.

Voditelji članic EU-ja bodo o prižigu zelene luči za nadaljevanje pogajanj odločali prihodnji petek. Če bo 27 držav članic podprlo odločitev komisije, se bo Barnier lotil druge faze pogajanj, je dejal Juncker in dodal, da bo v proces tesno vpleten tudi Evropski parlament, ki mora ratificirati končni ločitveni dogovor, poroča STA.

Dogovor z Irsko: Nobene ostre meje
Mayeva je sporočila tudi, da je že govorila z irskim premierjem Leom Varadkarjem, s katerim sta se dogovorila, da na irskem otoku, torej med Irsko in Severno Irsko, ne bo nobenih ovir pri trgovanju ne v smeri sever-jug ne vzhod-zahod. Glede meje z Irsko bo London ohranil obveznosti, ki izhajajo iz enotnega trga EU-ja in pravil carinske unije, hkrati pa je premierka dejala, da irski dogovor ne pomeni, da bo Velika Britanija ostala del enotnega trga. Po njenih besedah dogovor Veliki Britaniji zagotavlja, da na meji med Severno Irsko in preostalim delom Velike Britanije ne bo nobenih novih regulatornih ovir. Irski zunanji minister je dejal, da je dogovor ugoden za vse na otoku in zatrdil, da bo Irska najtrdnejši zaveznik Velike Britanije v drugi fazi pogajanj.

Nigel Farage, ki je bil eden najglasnejših promotorjev brexita, je do sklenitve današnjega dogovora zelo kritičen. "Dogovor v Bruslju je dobra novica za gospo May, saj se zdaj lahko premaknemo na novo stopnjo poniževanja."

Napredek glede brexita 533 dni po referendumu
Načelni dogovor Londona in Bruslja glede brexita