Juncker je imel tudi podporo Slovenije. Foto: EPA
Juncker je imel tudi podporo Slovenije. Foto: EPA
Juncker novi predsednik Evropske komisije

Zanj so evropski poslanci in poslanke pričakovano glasovali prepričljivo, in sicer s 422 glasovi za (potreboval jih je najmanj 376) in 250 proti.

Voditelji držav članic Unije so Junckerja na to mesto - prvič doslej brez britanskega in madžarskega soglasja - predlagali pred dvema tednoma. Z izvolitvijo bo Juncker lahko tudi uradno začel pogovore z državami o imenih novih komisarjev, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, Erika Štular.

Njegova izvolitev je del dogovora med največjima poslanskima skupinama - ljudsko stranko in socialisti. Ta je med drugim socialistu Martinu Schulzu znova zagotovil vodenje Evropskega parlamenta, Juncker pa naj bi v posvetovanjih socialistom obljubil tudi položaj komisarja za gospodarske in denarne zadeve ter enakopravno zastopanost obeh spolov v svoji komisarski ekipi. Pred tajnim glasovanjem bo parlamentu predstavil program.

Nisem fanatični federalist, je te dni odgovarjal na britanske očitke in tudi poudarjal, da se bo bojeval proti zbirokratizirani Uniji. Med prioritetami je izpostavljal ustvarjanje razmer za rast in delovna mesta, med drugim z dokončanjem digitalnega evropskega trga, energetsko unijo in trgovinskimi sporazumi.

Zagovornik malih držav
Če mu nasprotniki očitajo soodgovornost za napake pri evropskem spopadu s krizo, je za države, ki so ga podprle - tudi Slovenijo, zmeren in izkušen politik, zagovornik malih držav; konservativec, ki sicer poudarja pomen javnofinančne discipline, a hkrati zagovarja uvedbo minimalne plače po vsej Evropi.

Izvolitev predsednika pomeni zeleno luč za začetek uradnih pogovorov o sestavi nove komisije in razdelitvi resorjev. O tem v zakulisju že potekajo trda pogajanja, z nekaterimi morebitnimi kandidati se je Juncker že pogovarjal, nekatere države so svoje kandidate že izbrale.

Jutri se bodo voditelji znova sešli na izrednem vrhu o drugih vodilnih položajih v Uniji, med drugim o predsedniku Evropskega sveta in evrske skupine, predvsem pa bodo skušali izbrati vsaj naslednico visoke zunanjepolitične predstavnice, ki je tudi članica oziroma član komisije. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi parlament o Junckerjevi ekipi glasoval oktobra.

Juncker novi predsednik Evropske komisije