Juncker (na desni) je dejal, da bi Orbanovo (na levi) vztrajanje pri ponovni uvedbi smrtne kazni povzročilo konflikt. Foto: EPA
Juncker (na desni) je dejal, da bi Orbanovo (na levi) vztrajanje pri ponovni uvedbi smrtne kazni povzročilo konflikt. Foto: EPA
false
Juncker je pred kratkim madžarskega premierja pozdravil z "diktatorsko" kretnjo, za diktatorja pa ga je (v šali) tudi izrecno označil. Foto: EPA

"Za tistega, ki uvede smrtno kazen, ni mesta v Evropski uniji," je dejal v intervjuju, ki ga je danes objavil nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

Smrtna kazen je v nasprotju z njegovimi temeljnimi političnimi vrednotami in če bi se madžarski premier Viktor Orban temu zoperstavil s ponovno uvedbo tega ukrepa, bi sledil konflikt, je dejal Juncker.

Orban je že konec aprila omenil možnost ponovne uvedbe smrtne kazni, kar je v EU-ju povzročilo ogorčenje. Ravno ukinitev smrtne kazni je bil eden izmed pogojev za madžarsko včlanitev v EU leta 2004.

Oznaka diktator kot znak prijateljstva
Juncker je v intervjuju komentiral tudi dejstvo, da je pred kratkim Orbana pozdravil z nazivom "diktator". Kot je dejal, ga tako kliče že dve leti. "To je znak prijateljstva," je dejal Juncker.

Glede Orbanovega komentarja, da je načrt EU-ja za kvote pri porazdelitvi beguncev norost, pa je dejal, da Orban "očitno ni seznanjen s termini psihologije in nevroznanosti, a mu tega ne gre zameriti", povzema madžarska tiskovna agencija MTI.