Veselje v Bruslju ob podpisu sporazuma med Ukrajino in Evropsko unijo. Foto: Reuters
Veselje v Bruslju ob podpisu sporazuma med Ukrajino in Evropsko unijo. Foto: Reuters

Vsi trije voditelji, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, gruzijski premier Irakli Garibašvili in moldavski premier Iurie Leanca, so izrazili navdušenje nad "zgodovinskim podpisom" in izrazili upanje, da bodo njihove države nekoč postale članice evropske družine.

"Kakšen dan! To je najpomembnejši dan za mojo državo po neodvisnosti ... Ta podpis kaže, kako dramatično se lahko stvari spremenijo v zelo kratkem času," je poudaril Porošenko in dodal, da je Ukrajina k temu podpisu sedem let korakala po trnovi poti.

"Sporazumi niso končna postaja sodelovanja"
"Ta podpis je točka prihoda po dveh desetletjih krepitve naših odnosov. Obenem je to točka začetka najambicioznejšega zunanjega odnosa, ki ga je kdaj razvil EU. Ti sporazumi niso končna postaja našega sodelovanja," je povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"To je zgodovinski dan za vse tri države in EU," pa je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Ob tem je trojico opozoril pred iluzijami, da bo naloga lahka, in izpostavil pomen narodne enotnosti, ki je ne more nadomestiti noben sporazum.