Ven, Van Rompuy in Barroso so v javnih nagovorih izmenjali veliko lepih besed. Izpostavili so, da Evropa in Kitajska potrebujeta druga drugo, da je njuno partnerstvo eno najpomembnejših na svetu ter da je še veliko priložnosti za krepitev odnosov. Foto: Reuters
Ven, Van Rompuy in Barroso so v javnih nagovorih izmenjali veliko lepih besed. Izpostavili so, da Evropa in Kitajska potrebujeta druga drugo, da je njuno partnerstvo eno najpomembnejših na svetu ter da je še veliko priložnosti za krepitev odnosov. Foto: Reuters
Tradicionalne novinarske konference tudi tokrat ni bilo, saj naj bi kitajska stran postavljala pogoje, ki so bili za evropsko nesprejemljivi. Foto: Reuters
Lepe besede na vrhu Kitajska-EU

V Bruslju zasedajo visoki kitajski predstavniki in evropski politični vrh. Govorijo o sodelovanju in krizi, ki pesti evrsko območje. "Prepričani smo, da Evropa ima sposobnost in modrost za ustrezen spopad s težavami," meni kitajski premier Ven. Kitajska, ki je že pomagala pri reševanju krize z odkupovanjem obveznic držav in reševalnih mehanizmov ter s 43 milijard dolarjev vrednim prispevkom v Mednarodni denarni sklad, je to vlogo pripravljena igrati še naprej, je zatrdil.

Skrbi, ker ni jasno, kdo bo vodil Kitajsko
Venova sogovornika, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, sta ob tem zatrdila, da EU počne vse za izhod iz krize. Ker se kitajski premier, ki je v zadnjih desetih letih vodil vlado, zdaj poslavlja, predstavnike EU-ja skrbi, kako bo potekalo sodelovanje naprej. Odnosi med Kitajsko in državami Unije so se namreč v času njegovega mandata bistveno okrepili. EU je danes najpomembnejši trgovinski partner Kitajske, Kitajska pa za ZDA druga največja trgovinska partnerica EU-ja.

Bistvo dobrih odnosov med EU-jem in Kitajsko je po Venovih besedah njihova "strateška narava", na katero ne vplivajo razlike v ideologiji. Če bo še naprej tako, se bo ta odnos še krepil, je dejal kitajski premier in dodal, da imajo odnosi EU-ja in Kitajske, ki so sicer na pomembni prelomnici, "svetle obete".

O razlikah javno niso govorili
Barroso je kot najpomembnejši dosežek tokratnega vrha izpostavil potrditev odločenosti za dogovor o sporazumu o naložbah, h kateremu sta se strani zavezali že pred sedmimi meseci v Pekingu. Poleg tega je Evropska komisija s Kitajsko podpisala sporazum o financiranju, ki naj bi spodbujal zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov na Kitajskem.

O razlikah pa javno ni bilo veliko govora. Ob odprtju vrha je kitajski premier sicer izrazil razočaranje, ker EU Kitajski noče priznati statusa tržnega gospodarstva in ukiniti embarga na orožje, a nato je bila povezava prekinjena na zahtevo kitajske delegacije, češ da ti komentarji niso primerni za javno predvajan uvodni nagovor.

Še ena točka razhajanj je Sirija. EU je Kitajsko, ki poleg Rusije preprečuje odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti proti sirskemu režimu, pozval, naj podvoji prizadevanja za rešitev krize v Siriji.

Grenak priokus evropske politike
Ostal je grenki priokus, da je EU zaradi drugih ciljev spet popustil Kitajski, ker na svojem terenu ni odločneje zaščitila pravice do svobode medijev. Van Rompuy in Barroso sta se tega dotaknila le v skupni pisni izjavi, v kateri sta zapisala, da je za EU "spoštovanje temeljnih pravic na Kitajskem in drugod po svetu zelo pomembno", ter izrazila zaskrbljenost zaradi "omejevanja svobode izražanja in razmer v Tibetu".

Lepe besede na vrhu Kitajska-EU